Robot naast Happel

Max Merkel leidde het Nederlands elftal ruim een halve eeuw geleden. De man die geen opstellingen mocht maken bij Oranje, overleed gisteren.

Koen Greven

Oud-bondscoach Max Merkel is gisteren op 87-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie vanmorgen bevestigd. De geboren Oostenrijker was van 1955 tot 1956 trainer van het Nederlands voetbalelftal en gold als opvolger van Friedrich Donenfeld. Onder leiding van de oud-voetballer won Oranje zeven keer, speelde een keer gelijk en verloor driemaal.

Merkel maakte als bondscoach op 14 maart 1956 naam met een gedenkwaardige interland in Düsseldorf tegen toenmalig Weltmeister West-Duitsland. In de aanloop naar het vriendschappelijke treffen belegde ‘bondstrainer’ Merkel een trainingskamp op het veld van VVV in Venlo. Voor het eerst sinds jaren maakte Abe Lenstra weer deel uit van de nationale ploeg. Vele duizenden Nederlanders zagen met eigen ogen hoe Oranje de wereldkampioen in eigen huis met 2-1 versloeg. Beide doelpunten werden gemaakt door linksbinnen Lenstra.

Merkel stond destijds te boek als bondscoach van Nederland, maar de opstelling werd bepaald door een zogenoemde keuzecommissie. Kort na de interland tegen West-Duitsland raakte de Oostenrijker in conflict met de bond en vertrok. Merkel werd opgevolgd door Wudi Müller.

In de jaren zestig werd Merkel zowel met 1860 München als FC Nürnberg landskampioen van Duitsland. In Spanje veroverde hij de nationale titel met Atletico Madrid.

Merkel had eerder al als speler successen gekend. Als zeventienjarig talent debuteerde hij in 1936 in het shirt van Rapid Wien, waar hij in 1954 ook zijn carrière afsloot. Vier keer werd Merkel als voetballer landskampioen van Oostenrijk.

Verder kwam de op 7 december in 1918 geboren Merkel onder meer uit voor de Wiener Sportklub en in Markersdorf. Zijn enige interland voor Duitsland speelde hij in 1939, voor Oostenrijk kwam hij in 1952 eenmalig uit.

Bij Rapid Wien vormde Merkel een centraal duo met Ernst Happel, die latere eveneens bondscoach van het Nederlands elftal zou worden. „Der Ernst war das Genie, ich der Roboter”, zo betitelde Merkel zijn samenwerking met Happel.

Later zou Merkel als trainer van Rapid Wien Happel als speler onder zijn hoede nemen. In 1957 veroverde hij de landstitel met de Weense club die hij altijd in zijn hart gesloten had.