RDM moet miljoenen terugbetalen

RDM Holding, een van de bedrijven van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen, moet een bedrag van 6,8 miljoen euro terugbetalen aan het failliete SP Aerospace. Dat heeft de rechtbank van Den Bosch vorige week bepaald. De rechter oordeelde dat dit bedrag kort voor het faillissement van SP in augustus 2004 ten onrechte aan de boedel was onttrokken. Curator Louis Deterink van SP had om de terugbetaling gevraagd omdat hij er ‘paulianeus’ handelen in ziet, een vorm van faillissementsfraude.

In juli werd een ander bedrijf van Van den Nieuwenhuyzen, Wilton-Feijenoord, tot een soortgelijke terugbetaling veroordeeld door de rechtbank in Rotterdam. Toen ging het om 11 miljoen euro. Vermeerderd met rente gaat het om een totale terugbetaling van zo’n 20 miljoen euro. Curator Deterink is zich ervan bewust dat beide bedrijven niet in staat zijn dit bedrag te voldoen. „Ze hebben beide een flink negatief eigen vermogen.” In dat geval zal hij zijn pijlen richten op Van den Nieuwenhuyzen persoonlijk, als aandeelhouder en „feitelijke medebeleidsbepaler”, en op voormalig directeur Leo van der Voort.

Van den Nieuwenhuyzen noemt in een reactie de beide vonnissen „volkomen lachwekkend”. Hij gaat in beide zaken in hoger beroep. Volgens de zakenman had hij destijds juist 18 miljoen euro in SP Aerospace gestoken, via Wilton-Feijenoord en RDM Holding. Hiervoor had hij geld geleend bij de Britse Barclays bank, met een garantie van het Rotterdamse Havenbedrijf. Dit erkent ook curator Deterink, maar dat geld was „binnen een dag weer weggesluisd. Het bankkrediet van SP was toen al ingetrokken, dus Van den Nieuwenhuyzen had kunnen weten dat een faillissement eraan zat te komen. Hij heeft andere schuldeisers gewoon benadeeld.”

Het feit dat hij persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld noemt Van den Nieuwenhuyzen „van de zotte”. „Ik ben nooit bestuurder of commissaris van Wilton-Feijenoord of RDM geweest.”