Persconferentie president Chávez

pc1.jpgMaar weinig politici kunnen zo eindeloos, begeesterd kletsen als president Hugo Chávez van Venezuela. Een persconferentie van de revolutieleider is dan ook altijd een bijzondere belevenis. Morgen om 11 uur ‘s ochtends wordt de ,,nationale, internationale, officiële, alternatieve en de gemeenschapspers” verwacht in het presidentiële paleis Miraflores in Caracas. Het wordt weer vroeg opstaan. De uitnodiging geeft vetgedrukt aan dat we al drie uur van tevoren klaar moeten zitten.

Een beetje spontaan vragen stellen, is overigens niet het geval. Elke journalist krijgt een pc2.jpgpapiertje waarop hij zijn naam moet schrijven. Die verdwijnen vervolgens in een grote trommel waaruit een speciale ceremoniemeester vóór aanvang van de persconferentie vier prijswinnaars trekt. De gelukkigen mogen op de eerste rij zitten en elk één vraag stellen. Dat wordt dan toch nog een hele zit want elk antwoord van Chávez duurt ongeacht de vraag gemiddeld een uur.

pc3.jpgIk hoop dat ik win. Ik zou de Robin Hood van Latijns Amerika heel graag willen vragen waarom het land van boven tot onder volhangt met zijn eigen verkiezingspropaganda. De ambtenaren lopen rond als rode reclamezuilen. Alle muren zijn volgekalkt. En overal hangen posters en spandoeken met het hoofd van Hugo Chávez. Zelfs het huis waar de jonge Chávez woonde in de staat Barinas (onderste foto) is met zijn portret versierd.

,,Zou het niet beter zijn, meneer de president, om al dat campagnegeld te besteden aan de strijd tegen de armoede en hoe is het om overal je eigen hoofd te zien hangen?” Dat zijn eigenlijk twee vragen maar daar kom ik geloof ik wel mee weg.pc4.jpg

Ik ben benieuwd. Komt allen!