Paus verzoent op zijn bezoek in Turkije

Paus Benedictus XVI heeft op de eerste dag van zijn bezoek aan Turkije een uiterst verzoenende toon aangeslagen. De paus onderstreepte de overeenkomsten tussen de islam en het christendom. Daarnaast verklaarde hij blij te zullen zijn als Turkije erin zou slagen te voldoen aan de toelatingseisen voor de Europese Unie.

Daarmee lijkt de angel uit het pauselijke bezoek te zijn weggenomen. Met name streng-gelovige Turken waren de afgelopen weken nog steeds boos op de kerkvorst omdat deze in september tijdens een rede een Byzantijnse keizer aanhaalde die buitengemeen harde woorden over de islam had gesproken. Gisteren haalde hij paus Gregorius VII aan die de vriendelijkheid waarmee een Noord-Afrikaanse heerser zijn christelijke onderdanen behandelde verklaarde uit het feit dat „wij in dezelfde God geloven, zij het op een verschillende manier”.

Paus Benedictus riep christenen en moslims op om hun dialoog voort te zetten „als een oprechte uitwisseling tussen vrienden, met optimisme en hoop”. Ali Bardakoglu, de hoogste religieuze ambtenaar in Turkije, verwees nog even naar de rel van september. De Byzantijnse keizer die werd aangehaald door de paus vond dat de islam gewelddadig was. Maar volgens Bardakoglu wijzen moslims geweld juist af. De islam ‘gewelddadig’ noemen kwetst moslims, aldus Bardakoglu, en is koren op de molen van degenen die de islam willen misbruiken om kwade dingen te doen (lees: moslim-extremisten).

De paus sprak gisteren ook met president Sezer, die hem oorspronkelijk naar Turkije had uitgenodigd. De president gaf Benedictus een apart cadeau: twee boeken met daarin foto’s van islamitische monumenten in Cyprus die vernield zijn door Grieks-Cyprioten. Daarmee reageerde Sezer op een eerder cadeau aan de paus van de (Grieks-)Cyprische president, Tassos Papadopoulos. Deze had de paus een boek gegeven over de kerken die Turken en Turks-Cyprioten op het eiland hebben vernietigd.

Premier Erdogan was gisteren zeer te spreken over zijn ontmoeting met de paus. Volgens Erdogan zei de paus tegen hem dat „wij (lees: het Vaticaan) niet politiek zijn, maar wij wensen dat Turkije lid wordt van de Europese Unie”. Dat was volgens Erdogan grote winst. Voordat hij paus werd gaf Benedictus een interview aan een Franse krant waarin hij zei dat Turkije „in permanent contrast” tot Europa zou staan.

De paus vliegt vandaag naar Ephese, waar volgens de legende Maria de laatste jaren van haar leven doorbracht. Daarna komt hij naar Istanbul, waar hij naar verwachting een bezoek zal gaan brengen aan onder andere de Blauwe Moskee. In Istanbul is Benedictus de gast van de Grieks-orthodoxe patriarch.