Op het randje van camp en echte serieuze kunst

OMFO, We Are The Shepherds

CD balkan

OMFO, We Are The Shepherds

Essay/Lowlands)

Balkanmuziek is in en het is maar één klein stapje verder naar de Russenlounge van OMFO (Our Man From Odessa) alias German Popov, elektronisch muzikant en zelfbenoemd schaapherder van de space-generatie.

Twee tracks van zijn voorlaatste album Trans Balkan Express werden gebruikt in de Baron Cohen-film Borat’s Guide to America en precies op de rand van camp en serieuze kunst ligt Popovs kracht. De cd We Are The Shepherds maakt gebruik van oude Russische melodieën en vormt ze om tot postmoderne elektropop, waarin een melancholieke Balkan-accordeon naadloos samengaat met een reggaeritme en de texmexmelodie Tequila zonder enige consideratie voor geografische afstand wordt omgevormd tot Russendisco. Behalve inventieve is dit vooral erg leuke muziek, waarop het goed kozakkendansen is.

Jan Vollaard

Vanavond speelt OMFO met gast Fay Lovsky in Sugarfactory, Amsterdam.