‘Ook Polen lag op martelroute’

Een vliegtuig van het type Gulfstream is in 2003 minstens zeven keer in Polen geland, met mogelijk CIA-gevangenen aan boord. Dit meldt het Poolse dagblad Gazeta Wyborcza.

De ‘Guantánamo Express’ landde zes keer in Warschau en één keer op het vliegveldje van Szymany, in het noordelijke merengebied. De krant heeft dit vastgesteld aan de hand van internationale vluchtgegevens. Het ging steeds om een Gulfstream V met nummer N379P.

Het vliegtuigje kwam één keer uit Marokko (op 7 februari), vier keer uit Afghanistan (op 7 en 25 maart, 5 juni en 29 juli) en één keer uit Washington (op 28 juni) en de volgende dag uit Praag. Volgens Stephen Grey, de Britse freelance journalist die de speciale rol van de Gulfstream V N379P als eerste beschreef, betekent dit dat Polen op „de martelroute” ligt.

„Warschau en Szymany zijn moeilijk te beschouwen als plekken waar je naartoe vliegt om bij te tanken”, zegt Grey tegen Gazeta Wyborcza. „Deze aanwijzingen zijn sterk genoeg om nu eindelijk opheldering te krijgen van iemand in Polen.”

Dat er af en toe Gulfstreams naar Polen vlogen was bekend, maar tot nu toe werd steeds aangenomen dat ze CIA-mensen aan boord hadden, voor werkbezoeken aan Polen. Maar de N379P schijnt in de afgelopen jaren 51 keer te zijn geland op Guantánamo Bay, de Amerikaanse enclave op Cuba, waar verdachten van terrorisme worden vastgehouden.

Eerder deze week bevestigde Mariola Przewlocka, de oud-directeur van het vliegveldje, het bestaan van verdachte vluchten, in 2002 en 2003, tijdens een interview met de Poolse zender TVN. Zij zegt ook meermalen een Gulfstream te hebben gezien.

Het vluchthavenpersoneel mocht de vliegtuigen niet naderen, aldus Przewlocka.

Przewlocka werd ontslagen nadat ze een Franse tv-ploeg had verteld over wat ze gezien heeft.