Ook Jan Modaal kan naar Spelen in Peking

De organisatie van de Olympische Spelen van Peking in 2008 (BOCOG) wil het evenement toegankelijk maken voor zo veel mogelijk toeschouwers. Daarom zijn de prijzen van de toegangsbewijzen relatief laag. Kaarten voor de olympische wedstrijden zijn er al vanaf drie euro. De duurste kaarten kosten 97 euro. Van 58 procent van de tickets komt de prijs niet boven de 10 euro. De duurste kaarten zijn die voor de openingsceremonie op 8 augustus, met prijzen tot 485 euro.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en BOCOG willen voorkomen dat de tickets te duur worden voor de gemiddelde Chinese sportliefhebber. Bij het vaststellen van de prijzen is daarom gekeken naar het gemiddelde maandinkomen van een bewoner van Peking. Dat lag volgens het nationale bureau statistieken vorig jaar op omgerekend 277 euro. Dat is overigens een stuk meer dan wat de mensen elders in het land verdienen. Het gemiddelde jaarsalaris van Chinezen buiten de grote steden is 317 euro.

Volgend jaar gaan er meer dan zeven miljoen kaartjes in de verkoop. BOCOG liet weten dat minstens de helft daarvan bestemd is voor het ‘gewone’ publiek, 14 procent is gereserveerd voor Chinese studenten en de rest gaat naar sponsors, het IOC, nationale olympische comités en internationale sportbonden.

Het IOC heeft zich voorgenomen bij de Spelen in Peking 4.600 dopingcontroles uit te voeren. Dat is een kwart meer dan bij de Zomerspelen van 2004 in Athene en twee keer zoveel als in 2000 in Sydney. Het IOC zal de atleten vooral intensiever controleren op het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen na de wedstrijden. (ANP/RTR)