Onrust in Ivoorkust

President Laurent Gbagbo van Ivoorkust heeft interim-premier Charles Konan Banny beschuldigd van „opruiing”. Het is een teken dat de spanningen in het West-Afrikaanse land snel toenemen.

Banny had eerder in een televisie-uitzending het besluit van Gbagbo veroordeeld om drie aanhangers opnieuw in dienst te nemen. De drie waren ontslagen in verband met mogelijke betrokkenheid in augustus bij het dumpen van giftige stoffen, afkomstig van het schip Probo Koala van het Nederlandse bedrijf Trafigura. Bij het gifschandaal kwamen tien mensen om en werden velen ziek.

Het conflict maakt deel uit van een machtsstrijd tussen Banny en Gbagbo. De interim-premier werd vorig jaar naar voren geschoven onder druk van de Verenigde Naties, die proberen een einde te maken aan de verdeeldheid in Ivoorkust. Gbagbo, wiens ambtstermijn al een jaar geleden afliep, is steeds verder geïsoleerd geraakt.

De VN-Veiligheidsraad heeft begin deze maand besloten de verkiezingen in het land met nog een jaar uit te stellen. In de tussentijd probeert een vredesmacht van de VN in de noordelijke helft van het land, waar rebellen het vertrek van Gbagbo eisen, de rust te herstellen. (Reuters, BBC)