Nieuwe Windows klaar voor bedrijven

Windows Vista is klaar, maar voorlopig alleen nog te koop voor grote bedrijven.

Het nieuwe Windows werkt volgens Microsoft efficiënter en veiliger dan XP.

Ruim vijf jaar na de introductie van Windows XP heeft Microsoft zijn nieuwe besturingssysteem gelanceerd. Windows Vista is sinds gisteren beschikbaar voor bedrijven die licenties voor vele pc’s tegelijk afnemen. Microsoft brengt op hetzelfde moment ook nieuwe versies uit van Office (kantoorsoftware) en Exchange Server (onder meer mail- en agendabeheer voor bedrijven). Pas in januari is Vista te koop voor particulieren.

Vista heeft een gelikte interface en slimme zoekfuncties. Maar het liet lang op zich wachten omdat Microsoft zijn programmeurs nodig had om voorganger Windows XP veiliger te maken met ingrijpende reparaties. „We hebben geleerd van onze fouten. Vista zal niet zo veel aanpassingen vergen”, zegt Derk Wagelaar van Microsoft Nederland. „Het besturingssysteem is gebouwd met als uitgangspunt dat de computer altijd online is.” Door een nieuwe architectuur zijn belangrijke processen in de pc beter beschermd. Niet elke Windows-gebruiker is standaard ‘baas’ over zijn pc. Dat voorkomt een hoop problemen, wijst de praktijk uit.

Hoewel de softwarefabrikant zelf 20 miljard dollar investeerde in de ontwikkeling van Vista, zal de nieuwe Windows-versie uiteindelijk wereldwijd 250 miljard dollar aan „economische impact” hebben, becijferde onderzoeksbureau IDC. Vooral hardwarefabrikanten hebben met smart uitgekeken naar de nieuwe Windows-versie. Het besturingssysteem draait alleen goed op snelle, recente computers en dat levert extra omzet op, hopen computerbouwers.

Microsoft wacht de moeilijk taak om bedrijven over te halen om hun huidige Windows- en Office-pakketten in te ruilen voor nieuwe software en vaak ook – gezien de hogere systeemeisen – nieuwe hardware. Microsoft topmanager Kevin Johnson, die de Nederlandse lancering in Rotterdam toelichtte, durft geen voorspellingen te doen over de snelheid waarmee het bedrijfsleven overstapt op de nieuwe software. Windows XP en de oude versies van Office en Exchange worden voorlopig nog gewoon ondersteund, waardoor Microsoft, zoals altijd, zelf z’n grootste concurrent is.

Ruim 330.000 Nederlanders hebben al proefgedraaid met een testversie van Windows Vista of Office 2007, dat een radicaal vernieuwd uiterlijk heeft. De gewone gebruiker kan vanaf januari 2007 Vista kopen bij de aanschaf van een nieuwe pc.