Natural History

museum.jpgIk wilde gisterenavond naar het Museum of Natural History, waar nota bene de bedenker van de moderne computer en Apple-oprichter Steve Wozniak een lezing gaf.

Ik kwam die middag uit Boston en was te laat. De bewakers bij de ingang die ik had gekozen wisten duidelijk van niets. Lezing? Computers? Wozniwhat? Weet je zeker dat je het juiste museum hebt?

Misschien is het in dat zaaltje voorbij de bizons, bij de schelpen linksaf en dan langs het skelet… et cetera. Ik raakte de weg kwijt in het lege museum (aan welke film doet dat ook alweer denken?) en een bewaker zocht me op. Verdwaal je zelf nog vaak, vroeg ik hem? „Nee hoor. Das was al na een paar maanden voorbij.”

Verder nog even over de poll van een paar dagen geleden. Welke New Yorkse locatie komt niet uit de tijd van de Nederlanders? U heeft gestemd.
Flushing : 21%
Bowery : 0%
The Bronx : 11%
Coney Island : 25%
Broadway : 5%
Greenwich Village : 37%

Eerst The Bronx. Het huidige stadsdeel is vernoemd naar een Zweed, Jonas Bronck, maar dat was al in de tijd van Nieuw-Amsterdam. De Nederlanders refereerden aan de regio als ‘Bronck’s land’. Flushing komt van Vlissingen, Bowery is afgeleid van boerderij/bouwerij en de naam Greenwich Village kent de oorsprong in ‘Greenwijck‘ (van de boomsoort).

Blijft alleen nog Broadway over. Het verhaal gaat dat dit van ‘Breede Weg’ zou komen, maar dat is onjuist. De eerste Nederlanders hielden de Indianen-benaming aan (Wickquasgeck-straat) en gaven het later de naam Heere Straat. De Engelsen hebben dat aangepast. En zo zijn we weer terug bij Give us back New York.