Jouw Nederland

Op „dit is JOUW RTL5” wordt per week nog maar één aflevering van de zenuwslopende serie 24 uitgezonden. Elke zaterdag zaten wij twee uur op het puntje van de bank voor de Amerikaanse held Jack Bauer. Tot er vorige week, zonder commentaar, maar één uur werd vertoond. Pas dit weekend gaf RTL de reden voor het nekschot: de kijkcijfers waren te laag. De kijker heeft met de afstandsbediening gestemd. Straf voor de mensen die wel keken. Het was blijkbaar niet „HUN RTL5.” Toch maar illegaal downloaden dan?

‘De wil van het volk’ is het standaardargument voor vervelende dingen waar ‘wij’ blijkbaar om gevraagd hebben. In de supermarkt heeft u de keuze uit dertig eender zoet smakende sauzen van Calvé, maar voor een potje grote-mensen-mayonaise zult u naar een delicatessenwinkel moeten. „We verkochten er te weinig van.” U heeft een zeer concrete vraag over een product of dienst, wordt door een oeverloos keuzemenu geleid „zodat we u beter van dienst kunnen zijn”. Maar de hulpeloze jongen van het callcenter mag u vervolgens niet doorverbinden met iemand die het antwoord wél weet.

Ook politici zijn door ‘ons’ gedwongen om infantiel en agressief campagne te voeren. Want het werkt. Sterker nog, reclameman Eugène Roorda geeft politici deze wijsheid mee (NRC Handelsblad , 25 november): „Van een merk moet je kunnen houden.” Kom er maar in, Eugène: „Nokia begrijpt dat ook: Connecting people appelleert aan affectie, voor sommigen zelfs aan spiritualiteit.”

Alstublieft. Bedrijven winnen uw genegenheid met dit goedkope getutoyeer en politici moeten dat ook doen. Dit is JOUW Balkenende. Ik hou van je. Stem op mij.

Nederland wordt een kopje Senseo-koffie. Het ziet er lekker uit, het lijkt op maat gemaakt. Maar het is niet meer dan een manier om sloten geld te verdienen aan een inferieur product. Toch nemen wij gedachteloos een slok en zeggen dat het „héérlijk” smaakt. Waarom? Denken wij écht dat Senseo van ons houdt?

Merel Boers

Merel Boers (26) is freelance journalist en promoveert aan de Universiteit van Amsterdam op twee historische debatten over de Holocaust.