GroenLinks wil niet in coalitie als SP wegvalt

GroenLinks staat niet klaar om de SP te vervangen, als deze partij niet gaat deelnemen aan een centrum-linkse regeringscoalitie. Dat zei Femke Halsema (GroenLinks) vanochtend, na afloop van haar gesprek met informateur Rein Jan Hoekstra. „De SP is de grote winnaar van de verkiezingen”, aldus Halsema. „Een kabinet van drie verliezers ligt niet voor de hand.”

SP-leider Jan Marijnissen, die gistermiddag al met de informateur sprak, zei dat hij een coalitie van CDA, PvdA en SP „de meest reële optie op dit moment” acht. Het CDA moet volgens hem dan wel bewegen, bijvoorbeeld als het gaat om het beperken van de hypotheekrenteaftrek. Dat CDA-leider Balkenende dit onderwerp in de verkiezingscampagne als breekpunt heeft bestempeld, noemde hij onverstandig.

Ook Halsema pleitte voor een centrum-linkse coalitie. Zij acht CDA, PvdA en SP goed in staat om tot overeenstemming te komen, omdat deze partijen alle drie in meer of mindere mate „behoudzuchtig” zijn.

Eerder op de ochtend sprak Geert Wilders (Partij voor de Vrijheid, PVV) met de informateur. Na afloop zei hij „in het landsbelang” de mogelijkheden tot een coalitie van zijn partij met CDA, VVD en ChristenUnie te willen verkennen. „Maar we moeten reëel zijn: die partijen volgen ons niet als het gaat om een immigratiestop, minder islamisering en minder Europa. Terwijl dat punten zijn waar wij nul op prijsgeven.”

VVD-leider Mark Rutte heeft Hoekstra gezegd dat het niet voor de hand ligt dat zijn partij een rol gaat spelen in de formatie. Rutte verwacht een uiterst moeilijke formatie, want de partijen liggen „gigantisch uit elkaar”.

Vanmiddag zou André Rouvoet (ChristenUnie) nog spreken met Hoekstra. Morgen volgen Alexander Pechtold (D66), Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) en ten slotte Bas van der Vlies (SGP).

Dossier formatie op www.nrc.nl/formatie