Gaidar op de dodenlijst?

gaidar.jpgEn dan stort Jegor Gaidar opeens mysterieus ineen tijdens een bezoek aan Dublin. Daar presenteerde hij zijn boek ‘The Death of Empire’. Het gebeurde op 24 november, de dag nadat in Londen ex-spion Litvinenko stierf aan vergiftiging met polonium 210.

Gaidar (50) was de eerste neoliberale premier van Boris Jeltsin, hij introduceerde in 1992 het bandietenkapitalisme in Rusland. Een boegbeeld van de later in corruptie verzonken  ‘jonge hervormers’, ook wel ‘marktbolsjewieken’. Intens gehaat door ware patriotten.

Misschien heeft Gaidar gewoon iets verkeerds gegeten, maar dochter Maria spreekt over ‘bizarre symptomen’: plotselinge coma, braken, bloedneus. (Maria is een liberale activiste, zij werd vorige week aangehouden bij een poging een anti-Poetin spandoek aan een brug bij het Kremlin te hangen) 

Gaidars vriend Tsjoebais (hoofd van stroommonoplie UES, vorig jaar zelf slachtoffer van een primitieve aanslag op zijn gepantserde Mercedes) vermoedt een grote rechtse samenzwering.

Nu we toch bezig zijn: Andrej Loegovoi, een van de Russen die Litvinenko op 1 november sprak in de bar van het Millenniumhotel, was in 1992-1993 tweede man in de lijfwacht van Gaidar. De Italiaanse KGB-expert Mario Scaramella, nu onder de hoede van Scotland Yard, sprak Litvinenko op 1 november naar eigen zeggen over een zekere ‘extreem gevaarlijke X’ die in opdracht van een gangster-KGB syndicaat naar Europa was gestuurd om een dodenlijst af te werken.

Het moet niet gekker worden. ‘Christus, heeft dit te maken met de opvolging van Poetin in 2008? Het is nog maar 2006! Wat moet 2007 dan voor een jaar worden’, zucht mijn assistente Joelia.