Flexibeler inzet troepen Afghanistan

NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer (links), de Duitse kanselier Angela Merkel en de Amerikaanse president George Bush poseren voor een foto tijdens de NAVO-bijeenkomst in Riga. (Foto Reuters) (L to R) NATO Secretary General Jaap de Hoop Scheffer, Germany's Chancellor Angela Merkel and U.S. President George W. Bush pose for a photo during a meeting of the North Atlantic Council in Riga November 29, 2006. Heads of state and government from the 26 NATO countries met for a discussion on transatlantic issues at the highest level. REUTERS/Francois Lenoir (LATVIA) REUTERS

De NAVO-troepen in Afghanistan kunnen flexibeler worden ingezet. In noodsituaties zullen de op verschillende plekken gelegerde en uit diverse landen afkomstige militairen elkaar te hulp mogen schieten.

Dit hebben de regeringsleiders van de NAVO-landen met elkaar afgesproken tijdens hun vanmiddag afgesloten tweedaagse top in de Letse hoofdstad Riga.

Ondanks het hardnekkige verzet van Talibaanstrijders in het zuiden is het militaire bondgenootschap vastbesloten de missie in Afghanistan te voltooien. „We zijn aan het winnen, maar er is nog niet gewonnen”, aldus NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer vanmiddag. Het was voor het eerst dat de NAVO-leiders samenkwamen op voormalig grondgebied van de Sovjet-Unie.

In Riga werd bevestigd dat de Amerikaanse, Britse, Canadese en Nederlandse troepen in het onrustige zuiden van Afghanistan geen permanente steun van andere landen krijgen. Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje willen zich niet mengen in de soms zware strijd.

Bevelhebbers hebben geklaagd over de beperkte mogelijkheden de in totaal 32.000 militairen uit 37 landen overal in het land in te zetten. De troepen zijn strikt gebonden aan mandaten uit de nationale hoofdsteden, waarin omschreven staat waar hun militairen wel en niet actief mogen zijn. Dit leverde de Duitsers het verwijt op gevaar uit de weg te gaan. Bondskanselier Merkel wilde gisteren tijdens het diner alleen toezeggen dat Duitse troepen in noodsituaties zullen bijspringen.

Wat hieronder moet worden verstaan, is volgens De Hoop Scheffer niet nauw omschreven, maar aan de opperbevelhebber in Afghanistan. Wel is overeengekomen de nationale voorbehouden, of caveats, te beperken. Daardoor kunnen volgens De Hoop Scheffer 25.000 van de 32.000 militairen flexibeler worden ingezet. De extra troepen waar de militaire leiding van de NAVO onlangs om vroeg, zijn nog niet volledig toegezegd.

De NAVO zal snel verder worden uitgebreid, zijn de regeringsleiders overeengekomen. Kroätie, Macedonië en Albanie krijgen in 2008 concrete uitnodigingen om lid te worden. Servië, Bosnië Herzegovina en Montenegro worden uitgenodigd voor het partnerschap voor vrede, waarin de NAVO samenwerkt met andere landen. Georgië en Oekraïne kunnen op termijn lid worden als zij hun hervormingen voortzetten.

De NAVO leiders hebben tevens geconcludeerd dat de nieuwe, snelle reactiemacht van de organisatie (25.000 militairen voor inzet bij calamiteiten) nu inzetbaar is.