EU-voorzitter zocht regeling ‘CIA-acties’

Oostenrijk heeft als fungerend EU-voorzitter in mei van dit jaar aan de Verenigde Staten voorgesteld een regeling te treffen voor de zogeheten renditions, het in het geheim vervoeren van terreurverdachten.

Een vertegenwoordiger van de Oostenrijkse regering deed de suggestie tijdens een ontmoeting met John Bellinger, een hoge functionaris van de Amerikaanse regering. Dat blijkt uit een geheim verslag van de bijeenkomst, dat is ingezien door leden van het Europees Parlement. Een kopie van het verslag is in het bezit van deze krant. Bellinger antwoordde tijdens de bijeenkomst dat de VS moesten „nadenken” over het voorstel.

Volgens Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) is duidelijk dat hoge EU-functionarissen, onder wie buitenlandcoördinator Javier Solana, zaken hebben achtergehouden. Zij is lid van een commissie van het europarlement die de verhalen over geheime vluchten en gevangenissen onderzoekt.

„Er is structureel overleg geweest tussen de EU en de VS. Dat is merkwaardig, want Solana zei eerder dat er slechts één keer over het onderwerp was gesproken, met Condoleezza Rice, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken”, aldus Buitenweg.

Gisteren presenteerde de Italiaanse europarlementariër Giovanni Claudio Fava namens de onderzoekscommissie een nieuw rapport. Daarin stelt hij dat Europese regeringen moeten hebben geweten van het bestaan van geheime gevangenissen. Fava noemt Groot-Brittannië, Polen, Italië en Duitsland bij naam. Nederland niet.

In september erkende de Amerikaanse president Bush het bestaan van geheime gevangenissen. Volgens Fava is er „ernstig indirect bewijs” dat er in Polen een geheime gevangenis voor terreurverdachten is geweest. Verder stelt hij dat er ten minste 1.245 geheime vluchten hebben plaatsgevonden boven Europees grondgebied.

Fava vindt dat Solana en de Nederlandse EU-terrorismecoördinator Gijs de Vries onvoldoende hebben meegewerkt aan zijn onderzoek. Beiden werden door de commissie gehoord. De getuigenis van Solana bevatte „omissies en ontkenningen”, aldus Fava.

Cristina Gallach, de woordvoerder van Solana, zei in een reactie dat de buitenlandcoördinator nauwelijks verantwoordelijk is voor dit onderwerp. „Dit zijn vragen die moeten worden gesteld aan de lidstaten van de EU.”

Het Europees Parlement debatteert waarschijnlijk in februari over het rapport dat gisteren werd gepresenteerd.

Buitenweg:pagina 5