Erik van Gruijthuijsen van Het Parool naar ANP

Hoofdredacteur Erik van Gruijthuijsen van het Amsterdamse dagblad Het Parool wordt hoofdredacteur-directeur van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). Dat hebben het ANP en Van Gruijthuijsen (46) vandaag bekendgemaakt. Van Gruijthuijsen gaat in maart 2007 bij het persbureau aan het werk.

Hij volgt Rob de Spa op, die directeur wordt bij uitgeverij Wegener. Van Gruijthuijsen wordt zowel inhoudelijk als commercieel verantwoordelijk voor de nieuwsdienst. „Als er iets is wat de zelfstandige jaren van Het Parool in mij hebben wakker gemaakt, dan is het ondernemerszin”, zei hij tegen het ANP. De redactieraad van het persbureau is positief over de benoeming van de nieuwe hoofdredacteur-directeur.

Van Gruijthuijsen werkte achttien jaar in verschillende functies bij Het Parool. In 2001 trad hij aan als hoofdredacteur van de toen noodlijdende krant. Nadat PCM Uitgevers in het najaar van 2002 had aangekondigd de krant te willen sluiten, slaagde hij er met Frits Campagne (nu directeur/uitgever) in de krant te laten overnemen.

Als eerste Nederlandse dagblad ging Het Parool over op tabloidformaat. Door de formule af te stemmen op Amsterdam en op een jongere doelgroep werd de trend van dalende oplages gekeerd. De krant maakt dit jaar voor het tweede achtereenvolgende jaar winst. Van Gruijthuijsen is met name positief over het innovatieve karakter van het ANP.

Van Gruijthuijsen is in korte tijd de derde hoofdredacteur van een dagblad die zijn vertrekt aankondigt. Frits van Exter van Trouw maakte begin deze maand zijn vertrek bekend. Hij stopt in april 2007. Folkert Jensma van NRC Handelsblad en nrc.next kondigde in september aan dat hij zijn positie beschikbaar stelt. De krant verwacht voor het einde van het jaar een opvolger van Jensma te kunnen bekendmaken.