Draadloos films kijken

Je eigen videotheek in de hand De Archos 604 WiFi kost rond de 400 euro. Houd er rekening mee dat je, als je video van tv wilt opnemen met dit apparaat, er een apart DVR-station bij moet aanschaffen. En wie rechtstreeks dvd’s wil rippen met de 604 betaalt ook nog eens twee tientjes voor de mpeg2-codec.

Bij Archos winden ze er geen doekjes om: mp3-spelers zijn voor mietjes. Wie écht de show wil stelen gaat de straat op met een PMP (portable mediaplayer). De nieuwste aanwinst is de Archos 604 WiFi, een draagbare videospeler met een harde schijf van 30 gigabyte. Daarop kun je heel wat films en tv-series kwijt, maar nog leuker wordt het met de draadloze netwerkverbinding. Die maakt het mogelijk om thuis verbinding te maken met een lokale computer en zo films van je eigen server te streamen naar het kleine 4,3 inch scherm (met dvd-resolutie van 720x576 pixels). Handig voor in bad, in bed of – niets menselijks is de technofiel vreemd – op het toilet.

De meeste functies van de Archos 604 zijn te bedienen via het touch-screen dat net zo makkelijk werkt als Apple’s beroemde iPod-wieltje. Tenminste, als we www.archosfans.com moeten geloven. Deze website liet Charbax, een videofreak met een gezond Frans accent, uitgebreid spelen met de 604 WiFi. De streaming video’s starten en „spoelen” indrukwekkend snel; de ingebouwde Opera browser ziet er best handig uit. Zijn videoreview is onderhoudend, totdat de tester lyrisch wordt over de standaard waarmee je de PMP schuin kunt neerzetten. Een kritische noot kan er gelukkig ook van af: streaming video kijken via de browser is nog niet mogelijk en dat vindt Charbax zowaar een minpuntje.

De Archos 604 WiFi kost rond de 400 euro. Houd er rekening mee dat je, als je video van tv wilt opnemen met dit apparaat, er een apart DVR-station bij moet aanschaffen. En wie rechtstreeks dvd’s wil rippen met de 604 betaalt ook nog eens twee tientjes voor de mpeg2-codec.

Heb je geen zin om met 290 gram portable video in je binnenzak rond te lopen, dan is misschien de iPod Video (156 gram) of de Creative Zen Vision (178 gram) een goede optie. Dat zijn geen PMP’s, maar een soort opgevoerde mp3-spelers met een kleiner videoscherm – zonder browser, opnamemogelijkheid of wifi-ondersteuning. Het is ook nooit goed.

Marc Hijink

Bekijk de videoreview van de Archos 605 via nrc.nl/hebben