De prijs van bier en sterke drank

Vraag: wie liep er gisteren met de hiernaast afgebeelde button doorbutton.jpg Brussel? Een vertegenwoordiger van de bierlobby, een Belgische bierfanaat, of de Tsjechische minister van Financiën? Het laatste antwoord is goed. Gisteren was er een bijeenkomst van de ministers van Financiën. Die spraken onder andere over de Europese minimumaccijnzen voor bier en sterke drank. Sommige landen willen die verhogen. Andere landen, waaronder Tsjechië, zijn daar fel tegen. Om dat te onderstrepen had de voltallige Tsjechische delegatie een button opgeprikt. Ook hadden ze een biervat meegenomen. Dat stond voor de zaal waar de ministers vergaderden. Als journalist mag ik daar niet komen, dus ik heb het niet met eigen ogen gezien. Maar een betrouwbare bron heeft het me verteld. Die was ook zo vriendelijk zo’n button voor me mee te nemen, zodat ik die hier exclusief kan tonen. Overigens namen de ministers geen besluit. Ze konden het niet eens worden over een voorstel om minimumaccijnzen voor bier en sterke drank te verhogen. Wat er met het vat bier is gebeurd, heb ik niet gehoord.