Cruijff, Bauer, Wilders, Prem

Rinie van den Elzen is een imitator bij ‘Café de Wereld’.

BN’ers doen? Tuurlijk. Maar voor Prem is het nog te vroeg.

Cruijff is goed te imiteren. Maar de stem van Wim Kok is te vlak om er iets mee te kunnen. Foto Merlin Daleman Rinie van den Elzen, stem café de Wereld. Streefkerk, 27-11-06 © Foto Merlin Daleman imitators imitaties Daleman, Merlin

Als jochie in Hoogvliet deed Rinie van den Elzen (45) het altijd goed bij moeders van vriendjes. „Ik had als klein kind al een hele zware stem”, vertelt Van den Elzen. „Geweldig vonden ze dat. Belde ik aan om een vriendje op te halen. Stond daar zo’n klein ventje voor de deur met de stem van een volwassen kerel. Toen vond ik dat echt heel erg. Maar ik dank er wel mijn carrière aan.”

Nu is Van den Elzen groot en heeft hij de stem van honderd mannen (plus Noraly Beyer). Hij is een van de imitators achter de satirische animatieserie Café de Wereld in VARA’s De wereld draait door. Een nasale Johan Cruijff, Frans B-B-Bauer of Geert Wilders – „de man met de zachte g en de harde statements”? Van den Elzen gooit ze er zo uit, thuis op de bank in Streefkerk achter een kop koffie en met een Marlboro Light.

Alleen voor Prem Radhakishin is het nog wat vroeg. „Dat is zo’n opgewonden standje.”

Andersom zijn sommige stemmen te vlak om te imiteren. „Wim Kok, bijvoorbeeld. Of Richard Krajicek. Daar kun je niets uithalen. Ik ben wel eens gevraagd door een studio om Richard te doen. Uren bezig, maar ’t ging niet. Later hoor je: Robert Paul (dé BN-imitator van de jaren tachtig, red.) kon ’t ook al niet. Aha! Oké. Je gaat ’t toch op jezelf betrekken.”

Van den Elzen is ook onder eigen stem bekend. Als voice over brengt hij de nodige rust in Joling en Gordon over de Vloer. Op Cartoon Network deed hij jarenlang de aankondigingen (‘Straks Cow and Chicken, nu Johnyyy Bravooo’). En als commentator bij de verborgen camerashow Boobytrap! vertolkte hij naar eigen zeggen „een wat recalcitrant, naar mannetje”. Om de honderden radio- en tv-reclames niet te vergeten.

De brom uit Streefkerk verkoopt. Maar er zijn grenzen.

Van den Elzen beschouwt zichzelf als „spiritueel mens”, maakt zich zorgen over de opwarming van de aarde („straks heb je Amersfoort aan Zee”). Met zijn band Grazzland heeft hij door het land getoerd, maar met een pilletje op de nacht in, dat ziet hij als „dansen op de vulkaan”.

„Ik zou niet alles doen. Me nooit verbinden aan politieke partijen, bijvoorbeeld. Of pornografische reclame doen. Dat gaat veel te ver. Bij Café de Wereld heb ik soms ook problemen met tekst. Dan zeg ik: dat zou Fransje (Bauer, red.) nooit zeggen. Daar is die jongen veel te aardig voor. Zeggen zij weer: in het café praat je anders. Ja, ook waar. Maar goed. Je kunt niet altijd kiezen. Als bedrijfsleider van Albert Heijn moet je ook artikelen verkopen die je niet lekker vindt.”

Beluister Rinie van den Elzens imitaties op nrc.nl/bekend

    • Eppo König