Corruptieonderzoek tegen BAE Systems

Een grote Saoedische order voor 72 Eurofighter-gevechtsvliegtuigen staat op losse schroeven door een Brits onderzoek naar steekpenningen, die het bedrijf BAE Systems zou hebben betaald aan leden van de Saoedische koninklijke familie. Dit hebben Britse kranten de afgelopen dagen gemeld.

De zakenkrant Financial Times meldde gisteren dat Mike Turner, topman van BAE Systems, zich ernstige zorgen maakt over het Eurofighter-contract. Met het contract, waarover eerder dit jaar overeenstemming werd bereikt, is een bedrag van zeker 6 miljard pond (9 miljard euro) gemoeid. Uit onvrede met een onderzoek van de Britse justitie naar fraude bij de deal zouden de Saoediërs hebben gedreigd alsnog Rafale-toestellen van de Franse concurrent Dassault te kopen. De besprekingen met BAE Systems over de afwikkeling van het contract stagneren al enkele maanden.

De Saoediërs willen dat de Britten het onderzoek, dat al ruim twee jaar loopt, staakt. Ook BAE Systems zou graag zien dat het onderzoek wordt afgebroken uit vrees de order alsnog te verliezen. Ruim een week geleden meldde The Sunday Times dat een hoge Saoedische functionaris er bij premier Tony Blair op had aangedrongen in te grijpen. Anders zouden de betrekkingen tussen beide landen onder zware druk komen te staan.

De Britse justitie gaat echter onverstoorbaar door met het onderzoek. The Guardian berichtte vandaag dat justitie miljoenen ponden heeft kunnen traceren die op Zwitserse rekeningen van de zakenman Wafic Said waren gestort. Die treedt vaak als makelaar voor de Saoedische koninklijke familie op bij grote wapentransacties. Sinds 2002 is het volgens de Britse wet strafbaar om via steekpenningen buitenlandse politici tot medewerking aan bepaalde transacties te bewegen.

Het Eurofighter-project is van groot belang voor BAE Systems. Van de productie van elk Eurofighter-toestel neemt het een derde deel voor zijn rekening, terwijl EADS (46 procent) en het Italiaanse Alenia Aeronautica (21 procent) de rest verzorgen.