Corrupte arbiter wellicht vrijuit

De kans is groot dat de eerder voor fraude veroordeelde Duitse voetbalscheidsrechter Robert Hoyzer zijn celstraf van twee jaar en vijf maanden ontloopt. Het Openbaar Ministerie stuurde gisteren zelf in een beroepszaak aan op vrijspraak voor Hoyzer en diens handlangers in een omvangrijk wedschandaal binnen de Duitse voetbalwereld.

De 27-jarige Hoyzer werd vorig jaar schuldig bevonden aan het manipuleren van wedstrijden in het Duitse voetbal. Hij bekende de resultaten te hebben beïnvloed voor een goksyndicaat van de Kroatische broers Sapina. In de aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland, afgelopen zomer, zorgde de affaire voor veel commotie.

Aanklager Hartmut Schneider gaf gisteren aan dat de eerdere uitspraak van de rechtbank in Berlijn in het proces-Hoyzer van een „merkwaardige oppervlakkigheid” was. Volgens Schneider biedt het Duitse wetboek van strafrecht geen mogelijkheid de ‘manipulatie’ van Hoyzer en zijn kompanen als bedrog te zien. De kans is daardoor levensgroot dat Hoyzer ondanks zijn bekentenis niet voor twee jaar en vijf maanden de cel in moet.

Ook de andere hoofdrolspelers in het grootste omkoopschandaal uit de geschiedenis van het Duitse voetbal hebben een goede kans dat ze hun straf ontlopen. De Kroaat Ante Sapina was wegens bedrog veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar en elf maanden. Zijn broers Milan (een jaar en vier maanden) en Filip (een jaar) dreigen net als de oud-scheidsrechter Dominik Marks (een jaar en zes maanden) ook met de schrik vrij te komen.

Hoyzer ontkende aanvankelijk duels te hebben beïnvloed. Begin 2005 bekende hij. Een paar maanden na zijn bekentenis bepaalde de Duitse voetbalbond dat hij nooit meer mocht fluiten. (ANP)