Congolese leger in gevecht met rebellen

Soldaten van het Congolese regeringsleger dragen een collega, die gedood is tijdens gevechten met het leger van rebellenleider Laurent Nkunda. De gevechten hadden plaats in de heuvels rond Sake, een stadje in het oosten van Congo, waar soldaten van de Verenigde Naties en van het Congolese regeringsleger sinds zaterdag vechten met de rebellen. De naar schatting 12.000 inwoners van Sake zijn gevlucht. Foto Jose Cendon/ AFP FARDC (Forces Armees de la Republique Democratique du Congo) soldiers carry another soldier 28 November 2006 killed during fighting against General Laurent Nkunda's rebels on the hills around Sake, Democratic Republic of Congo . AFP PHOTO/JOSE CENDON. AFP

Soldaten van het Congolese regeringsleger dragen een collega, die gedood is tijdens gevechten met het leger van rebellenleider Laurent Nkunda. De gevechten hadden plaats in de heuvels rond Sake, een stadje in het oosten van Congo, waar soldaten van de Verenigde Naties en van het Congolese regeringsleger sinds zaterdag vechten met de rebellen. De naar schatting 12.000 inwoners van Sake zijn gevlucht.

Het Congolese regeringsleger en de VN-troepen slaagden er tot nu toe in om de opstandelingen te verdrijven naar de heuvels rond Sake, maar de gevechten gaan door.

Alle machtsgrepen in Congo begonnen in het oosten: in 1996 tegen Mobutu en een jaar later tegen Laurent Kabila. Die oorlogen leidden tot veranderingen in het 2.000 kilometer westwaarts gelegen Kinshasa, maar na de verkiezingen dit jaar blijven de tribale en regionale problemen van het oosten onopgelost.

Eén van die problemen ligt in Noord-Kivu met een grote gemeenschap van immigranten uit Rwanda, de zogenoemde Banyarwanda, die soms in onmin leeft met de oorspronkelijke bewoners, de Nande. Politici en krijgsheren wakkeren de tegenstellingen aan. Rebellenleider Nkunda neemt het op voor de Banyarwanda en in het bijzonder de Tutsi’s. Onduidelijk is of Nkunda nu vecht voor zichzelf, voor de gouverneur van Noord-Kivu of voor Rwanda, dat in het verleden een doorslaggevende rol speelde in Oost-Congo.