Commissie : overleg Turkije deels stoppen

De Europese Commissie wil de onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de Europese Unie gedeeltelijk stopzetten. Dit heeft de Commissie vanmiddag voorgesteld.

De verwachting is dat de EU-ministers van Buitenlandse Zaken het voorstel overnemen. Dat zou betekenen dat Brussel en Ankara de onderhandelingen over vrij verkeer van goederen, diensten en kapitaal en over landbouw, visserij, transport, douane-unie en internationale handel staken. De EU-ministers beslissen op 11 december over het voorstel.

[Als het aan de Tweede Kamer ligt, zet de EU de onderhandelingen helemaal stop. Een meerderheid van CDA, PvdA en VVD toonde zich vandaag voorstander van deze verdergaande stap, aldus onze politieke redactie.]

Het voorstel van de Commissie is een reactie op de weigering van Turkije om zijn lucht- en zeehavens te openen voor vliegtuigen en schepen uit EU-lidstaat Cyprus. De EU heeft Turkije tot eind dit jaar de tijd gegeven deze blokkade op te heffen. Maar volgens Brussel is inmiddels komen vast te staan dat Ankara dit niet zal doen.

De Turkse regering vindt het openen van de havens voor verkeer uit Cyprus pas bespreekbaar als de EU een eind maakt aan het isolement van Noord-Cyprus, dat sinds 1974 in Turkse handen is. Turkije vindt dat de EU de kwestie-Cyprus ten onrechte koppelt aan de onderhandelingen over zijn toetreding. (AP, Reuters)