Bod vier miljoen euro op springpaard afgeslagen

Albert Zoer met Okidoki. Foto WFA WFA24:MILJOENENBOD OP NEDERLANDS PAARD:AKEN;28NOV2006- ***ARCHIEFFOTO 21MEI2006*** Op het succesvolle en prijzenwinnende paard Okidoki van de Nederlandse springruiter Albert Zoer is een bod van 4 miljoen euro gedaan. Het bod komt uit de VS en Rusland en wordt nu overwogen. Foto: Albert Zoer (Echten) met Okidoki in actie tijdens de Grote Prijs. WFA/ls/str. Jacob Melissen WFA WFA WFA

De familie Zoer heeft een bod op haar paard Okidoki van vier miljoen euro uit de Verenigde Staten en Rusland afgeslagen. Dit heeft eigenaar Arend Zoer gisteren gezegd.

Okidoki wordt bereden door de Nederlandse springruiter Albert Zoer, Arends zoon. Zoer senior geeft de prioriteit aan de loopbaan van zijn zoon. „Die vind ik belangrijker. Bovendien zou de helft toch naar de belasting zijn gegaan.”

De tienjarige ruin Okidoki geldt sinds dit seizoen als een van de beste springpaarden ter wereld. Zoer won met het dier verscheidene prijzen en eindigde bij elke wedstrijd steevast in de top. De combinatie maakte bovendien deel uit van de Nederlandse equipe, die deze zomer in Aken de wereldtitel veroverde.

Een vertrek van Okidoki was de tweede tegenslag geweest voor hippisch Nederland, sinds de succesvolle Wereldruiterspelen van Aken. Enkele weken geleden werd G4S Lingh verkocht, het dier waarmee dressuurruiter Edward Gal de laatste jaren succesvol was.

Het vertrek van de dertienjarige Lingh naar de Amerikaanse amazone Karin Reid Offield in Michigan, is een gevoelige aderlating voor de Nederlandse dressuurselectie. De combinatie was verscheidene jaren de nummer twee van Nederland, na Anky van Grunsven met Keltec Salinero.

Gal, die in de toekomst op zijn andere paard Gribaldi is aangewezen, deed niet dramatisch over het afscheid. „Ik heb de verkoop zien aankomen en heb er best vrede mee”, was zijn reactie. „Dat neemt niet weg dat ik het erg jammer vind. We hebben er alles aan gedaan het paard te behouden. Maar het mocht niet baten.”

De voormalige eigenaar van Lingh, Theo van Sadelhoff, wilde niet zeggen voor welk bedrag hij het paard van de hand heeft gedaan. (ANP)