Amerikaanse media: Irak is in burgeroorlog

Verscheidene grote Amerikaanse kranten en televisiezenders hebben besloten dat het burgeroorlog is in Irak. Het Witte Huis echter wil nog steeds niet zover gaan: er is wel „een nieuwe fase” aangebroken in de situatie in Irak, gekarakteriseerd door een toename van het sektarisch geweld, maar dat betekent nog niet dat het land in een burgeroorlog is afgegleden.

„Als dit geen burgeroorlog is dan geven [de Irakezen] er de voorkeur aan niet mee te maken waarop een echte [burgeroorlog] kan lijken”, zei de correspondent van CNN in Bagdad gisteren. Concurrent NBC meldde, net als The New York Times en The Los Angeles Times, dat ze voortaan ook de term burgeroorlog te zullen gebruiken. Vorige week had (onder andere) de zwaarste bomaanslag in Irak plaats sinds het begin van de oorlog in 2003 – 215 doden in Bagdad.

NBC-presentator Matt Lauer en een deskundige legden de kijkers uit wat een burgeroorlog volgens hen is: een conflict tussen ten minste twee groepen van eenzelfde land die geweld gebruiken om politieke doelen te bereiken terwijl de regering niet in staat is tussenbeide te komen. Wat er in Irak gebeurt valt volgens hen in die categorie. (AFP, Reuters)