Aanklager blijft bij eis Ten Cate

Arbiter Ruud Bossen heeft gisteravond voor de tuchtcommissie van de KNVB nog eens nadrukkelijk verklaard dat hij Ajacied Wesley Sneijder in de wedstrijd tegen Sparta van het veld heeft gestuurd nadat de middenvelder hem uitschold voor „blinde tyfushond”. Dit zou hij ook hebben verklaard tegen Ajax-trainer Henk ten Cate. De oefenmeester, die zelf in de rust werd weggezonden omdat hij Bossen herhaaldelijk een „moraalridder” noemde, weerlegde deze lezing.

Volgens Ten Cate repte Bossen toen hij langs de kant van het veld aan de arbiter om uitleg vroeg over „witte tyfushond”. En toen de trainer vroeg of Sneijder dat niet tegen de scheidsrechter maar expliciet tegen de speler heeft gezegd beaamde Bossen dat, aldus Ten Cate. Bossen ontkende dit in alle toonaarden. Ook bestreed de scheidsrechter de verklaring van Ten Cate dat hij een toespeling zou hebben gedaan in de richting van Perez, die vorige week een grensrechter beledigde. „Na alles wat er gebeurd is kan ik dit scheldwoord niet accepteren”, zou Bossen tegen Ten Cate hebben gezegd.

De aanklager van de KNVB, mr. Nieuwenhuizen, bleef bij zijn strafmaat ten aanzien van Ten Cate. De trainer was tegen een boete van 500 euro, een wedstrijd voorwaardelijk en een proeftijd van een jaar in beroep gegaan. De aanklager gaf toe dat het woord moraalridder niet als beledigende taal omschreven kan worden. Maar hij wees op de bijzondere voorbeeldfunctie die een voetbaltrainer heeft. Ten Cate betreurde het standpunt van de aanklager en wil juist dat de KNVB scheldpartijen in het voetbal gaat bestrijden.