7 redenen om uit te gaan

'De Dans van de Trom' De Dans van de Trom Amsterdam: Tropentheater. Donderdagmiddag 14.30 uur. Toegang Gratis. www.tropentheater.nl De Dans van de Trom is een spannende roman van antropoloog Ruud van Akkeren. Het is gebaseerd op een oeroud Maya ritueel dat zich ontrolt tijdens de laatste dagen van de heilige kalender. Het boek wordt gepresenteerd in een voorstelling getiteld: De Schepping van Zon, Maan en Maïs. Een Maya vertelling. Het is een goede opstap naar de nieuwe film van Mel Gibson, Apocalypto, over de ondergang van de Maya’s.

A la ferme

Govert Flinckstraat 251, Amsterdam. Telefoon (020) 679 82 40. Keuken open 18.00-22.00, zo-ma gesloten. Gemiddelde prijs 3-gangen à la carte € 32,50 of € 37,50. Categorie: klassieker

Vol lof wordt gesproken over de tongstrelende gerechten die uit deze boerenkeuken komen: stokviskroketjes met gefrituurde oester, eendenlever met pruimen in armagnac en zwezerik met zalm – stuk voor stuk uitermate verrassend. Jammer is dan dat het moeilijk is contact te krijgen met de bediening. Het decor met pluche banken en jazzy muziek is erg leuk. Leuk detail is de webcam, waarmee je een kijkje in de keuken neemt.

goed | Lekker gegeten en goede bediening. Bediening is gewoon niet opdringerig en bescheiden, niet te amicaal met een vleugje charmante verlegenheid, dus precies goed!(28-10-2006 N.C. te Amsterdam)

Uitstekend | Gisteren de positieve geluiden over de keuken zwaarder laten wegen dan de negatieve geluiden over de bediening. De keuken is van grote klasse, maar de bediening doet er zeker niet voor onder. Geen opdringerig personeel . Wat een weldaad om met normale hoffelijkheid bejegend te worden...(25-10-2006 G. Van R. te Amsterdam)

eet en recenseer mee opwww.nrc.nl/iens.

2 SCHRIJVER

Ineke Holtwijk te gast

Groningen: Athena’s Boekhandel. Tijd: 20.30u. Toegang: 3 euro. Inl: 050- 3125593 & www.athenas.nl

Naar aanleiding van haar nieuwe boek Rooksignalen; op zoek naar de laatste verborgen indianen in Brazilië, is Ineke Holtwijk (Zuid-Amerika-correspondent bij het NOS journaal) vanavond te gast bij Athena’s Boekhandel. Holtwijk schrijft in Rooksignalen over geïsoleerde indianenstammen in Rondônia, een afgelegen deelstaat in het noordwesten van Brazilië. Ze spreekt in het boek ook met grootgrondbezitters, die geobsedeerd zijn door geld en voor wie een indiaan niet telt. Interview: Hanneke Boonstra, chef actualiteiten RTV-Noord.

3 FILMAVOND

Impakt Event: Erik van Lieshout

Utrecht: Moira. Tijd: 20.30u. Entree: 8 euro. Inl: www.impakt.nl

De Rotterdamse kunstenaar Erik van Lieshout stelt voor dit Impakt Event een filmprogramma samen waarin hij een aantal van zijn eigen video’s laat zien, waaronder Up! en zijn nieuwe werk Rock. Ook zal hij werk laten zien van andere kunstenaars die hem inspireren en bezighouden. Rein Wolfs, hoofd presentaties van Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam, zal Erik van Lieshout interviewen over zijn werk en zijn filmkeuze. T/m 4 februari 2007 presenteert Boijmans een staalkaart van Erik van Lieshouts werk met video-installaties, schilderijen en tekeningen.

4 TONEEL

Het Nationale Toneel: Closer

Amsterdam: Compagnietheater, Kloveniersburgwal 50. Tijd: 20.30u. Entree: 18 /12,50 euro. Inl/res: 020-5205320 & www.nationaletoneel.nl

Het Nationale Toneel speelt het relatiedrama Closer van Patrick Marber, bekend van de filmversie uit 2004. Drie moderne dertigers worden verbonden door de ongrijpbare stripteuse Alice. In de hoofdrollen spelen acteurs die bekend zijn van film en televisie: Daan Schuurmans (Westenwind, Costa!), Roef Ragas (Grijpstra en De Gier), Bracha van Doesburgh (van de Monatoetjes-reclame) en Eva Duijvestein (Meiden van De Wit).

5 THEATER/boek

De Dans van de Trom

Amsterdam: Tropentheater. Donderdagmiddag 14.30 uur. Toegang Gratis. www.tropentheater.nl

De Dans van de Trom is een spannende roman van antropoloog Ruud van Akkeren. Het is gebaseerd op een oeroud Maya ritueel dat zich ontrolt tijdens de laatste dagen van de heilige kalender. Het boek wordt gepresenteerd in een voorstelling getiteld: De Schepping van Zon, Maan en Maïs. Een Maya vertelling. Het is een goede opstap naar de nieuwe film van Mel Gibson, Apocalypto, over de ondergang van de Maya’s.

6 ERFGOEDNACHT

Spaarnestad Photo, Haarlem

Haarlem: Spaarnestad Photo Gallery. Tijd: 20.00-24.00u. Per rondleiding is er plaats voor max. 15 personen, aanmelden: fvankessel@spaarnestadphoto.nl. Inl: 023-5518432; www.spaarnestadphoto.nl

Vannacht is het Erfgoednacht in Haarlem met als thema ‘feest!’ Spaarnestad Photo opent het archief voor het publiek en biedt rondleidingen door Tijs Goldschmidt (bioloog/publicist), Luuk Wilmering (fotograaf/kunstenaar) en Freek Baars (collectiebeheerder Spaarnestad Photo). Bezoekers kunnen zich laten stereofotograferen. Ook is de nieuwe tentoonstelling STILLS. De wereld rond 1900 in stereo gratis te bezichtigen.

7 LEZING

Over hoe wij de tijd ervaren

Den Haag: Remonstrantse kerk, Laan van Meerdervoort 955. Toegang: 5 euro. Aanvang: 20.00u. Inl: 070-3250779.

De vormen van menselijk lijden zijn terug te voeren op hoe de mens omgaat met het verstrijken van de tijd, aldus Paul van Tongeren (1950), hoogleraar, filosoof en theoloog. Hij zal hierover vanavond spreken in Den Haag tijdens zijn lezing ‘Lijden aan het verstrijken van de tijd’. Hij zal dit doen aan de hand van zijn eigen boek Over het verstrijken van de tijd en een tekst van Kierkegaard.