5 redenen om thuis te blijven

Wildlife Ditmaal gunnen de makers ons een kijkje in de wereld van een van de beruchtste roofdieren ter wereld: de wolf. Uithoudingsvermogen, intelligentie en vooral teamgeest kenmerken deze geboren jager.

Nieuwsfoto’s aan de muur

Fotogalerie News Photo, Haarlemmerstraat 24-26 Amsterdam, www.newsphoto.nl. 60-699 euro.

Nieuws is tijdloos. Dat wordt bewezen door de persfoto’s in de Amsterdamse fotogalerie News Photo. Foto’s van professionele fotografen, ondergebracht in verschillende thema’s, kunnen hier in allerlei formaten besteld worden. Op dit moment heeft News Photo een paar speciale fotocollecties in de verkoop. De eerste is een serie luchtfoto’s die Peter Elenbaas maakte van Amsterdam, getiteld Amsterdam onbewolkt. Deze foto’s staan niet online en zijn alleen in de winkel zelf te zien. De tweede collectie afdrukken zijn zwart-witfoto’s uit het archief van Spaarnestad, een van de oudste en grootste fotoarchieven van Europa. En als het om nieuwsfoto’s gaat, mogen de foto’s van de grote persbureaus natuurlijk niet ontbreken. News Photo heeft beelden van ANP, EPA, Kippa en Benelux Press in de aanbieding. En heb je genoeg van al die nieuwsfoto’s aan de muur? Ook prachtige, zelfgemaakte kiekjes van de vakantie, de hond of de baby zijn allemaal op ieder gewenst formaat – van 19 x 27 cm tot 125 x 250 cm – af te drukken bij News Photo. (LvB)

2 film

Love actually

RTL 5, 20.30-23.00u.

Richard Curtis kreeg vooral bekendheid als schrijver van de Blackadder-series en de romantische komedies Four weddings and a funeral en Notting Hill. In 2003 schreef en regiseerde hij Love actually waarin een sterrencast vermakelijke, humoristische en pretentieloze liefdesverhaaltjes neerzet. Hugh Grant en Billy Bob Thornton stelen de show als respectievelijk verliefde Britse premier en Amerikaanse president die de handjes niet thuishoudt.

3 documentaire

De schatkamer van beeld en geluid

Ned. 2, 20.30-21.25u.

Vrijdag gaat het nieuwe gebouw van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid open. Ter gelegenheid hiervan wordt deze documentaire uitgezonden waarin wordt stilgestaan bij de enorme voorraad historisch materiaal die het instituut beheert. Bekende Nederlanders vertellen welke historische televisie- en radiofragmenten volgens hen nooit verloren zouden mogen gaan.

4 Wilde natuur

Wildlife

Ned. 2, 19.55-20.30u.

De puma op de Veluwe hield ons land wekenlang in de greep; eindelijk een groot exotisch beest, zomaar in het wild. Voor het overige zijn we aangewezen op fraai gemaakte natuurdocumentaires zoals Wildlife. Ditmaal gunnen de makers ons een kijkje in de wereld van een van de beruchtste roofdieren ter wereld: de wolf. Uithoudingsvermogen, intelligentie en vooral teamgeest kenmerken deze geboren jager.

5 iPod-hoes maken

iPod pimpen met papier en wol

Kartonnen iPod-hoesje: www.iwrap.de (alle iPods)Brei-instructies iPod-sok: chocnvodka.blogware.com/blog/_archives/2005/8/26/1172247.htmlKartonnen iPod-standaard: www.listsanddiagrams.com/ipod_stand2.pdf

Een iPod die er uitziet als een pakje kauwgum wordt minder snel gejat. Op internet staan sjablonen om uit te printen en op een stukje karton te plakken. Met een een oude sportlife-verpakking of een ansichtkaart, wat lijm en een schaar maak je zo een persoonlijk, tegen krassen beschermend kartonnen hoesje. Dop van wasmiddelfles gebruiken om de uitsparing voor het klikwiel uit te snijden. Beter met naald en draad? Brei een iPod-sok, inclusief zakje om de oordopjes in op te bergen. Daarna de gepimpte iPod etaleren op een zelfgebouwde kartonnen standaard, terwijl de accu oplaadt. (TV)

Met bijdragen van Laura van Baars en Thalia Verkade.