WWW.NRC.NL

Russisch Cluedo. Coen van Zwol schrijft in Weblog Moskou over de moord op ex-KBG-spion Litvinenko. „His Masters Voice Izvestija maakt er een puinhoop van. Het is de schuld van oligarch Berezovski. Vanwaar de geruchten dat Litvinenko zich voor zijn dood tot de islam bekeerde? Zodat de Britten hem snel en zonder autopsie kunnen begraven. „Het radioactieve polonium 210 zal wel uit Amerika komen, hoewel Litvinenko daarmee niet is vergiftigd. Het was eerder zelfmoord, rammelt de krant vrolijk voort. Of een extreem snelle kanker? „Izvestija heeft al een opiniepeiling onder 1.800 lezers: wie vermoordde Litvinenko? Uitslag: Berezovski (52 procent), Russische geheime diensten (15 procent), tegenstanders van het Poetin-regime (5 procent). [...] Het wordt waarachtig een soort Russisch Cluedo. James de butler, in de eetkamer, met een kandelaar.” www.nrc.nl/moskou ** FILE ** Alexander Litvinenko, former KGB spy and author of the book "Blowing Up Russia: Terror From Within" photographed at his home in London in this Friday, May 10, 2002 file photo. Police said Sunday, Nov. 19, 2006 they were investigating the suspected poisoning in London of the former Russian spy and outspoken Kremlin critic who had accused his former colleagues of involvement in terrorism and assassinations. Scotland Yard said it began an investigation on Friday. Col. Alexander Litvinenko, 43, was under armed guard in University College Hospital in London. (AP Photo/Alistair Fuller) (AP Photo/Alistair Fuller) Associated Press

Russisch Cluedo. Coen van Zwol schrijft in Weblog Moskou over de moord op ex-KBG-spion Litvinenko. „His Masters Voice Izvestija maakt er een puinhoop van. Het is de schuld van oligarch Berezovski. Vanwaar de geruchten dat Litvinenko zich voor zijn dood tot de islam bekeerde? Zodat de Britten hem snel en zonder autopsie kunnen begraven.

„Het radioactieve polonium 210 zal wel uit Amerika komen, hoewel Litvinenko daarmee niet is vergiftigd. Het was eerder zelfmoord, rammelt de krant vrolijk voort. Of een extreem snelle kanker?

„Izvestija heeft al een opiniepeiling onder 1.800 lezers: wie vermoordde Litvinenko? Uitslag: Berezovski (52 procent), Russische geheime diensten (15 procent), tegenstanders van het Poetin-regime (5 procent). [...] Het wordt waarachtig een soort Russisch Cluedo. James de butler, in de eetkamer, met een kandelaar.”

www.nrc.nl/moskou

Zoet- en zoutwatervissen. Brussel mocht gisteren kennis maken met Leonard Orban, de kandidaat-eurocommissaris voor Meertaligheid. Jeroen van der Kris bericht in Weblog Brussel: „Menigeen dacht dat het een grap was, toen onlangs werd aangekondigd dat er een Europees commissaris voor Meertaligheid komt. Wat is de volgende stap, werd gezegd. Een commissaris voor zoetwatervissen én een voor zoutwatervissen? Maar in het Europees Parlement werd gisteren serieus gepraat over de functie van Leonard Orban. De 45-jarige Roemeen, die staatssecretaris Europese Zaken was, wordt de baas van de Europese tolken en vertalers. ‘Meertaligheid heeft met van alles te maken’, zei Orban. ‘Met integratie, democratie, economie’.”

www.nrc.nl/brussel