‘Wetenschap mag best wat meer betalen’

Jacob Boersema (29) werkt fulltime als promovendus in de Ontwikkelingsstudies aan de Universiteit van Amsterdam.Inkomen: 2.250 euro bruto per maandHuur: 360 euro (inclusief)Boodschappen: 300 euroUitgaan: 300 euroSparen: 85 euroReizen: 100 euroAflossen schulden: 60 euro

Je geeft veel uit aan reizen.

„Ja, ik ga wel ongeveer een keer per twee maanden naar het buitenland. Vaak combineer ik dat met mijn werk. Dan ga ik naar een conferentie en plak er dan een korte vakantie aan vast. Het is de leukste manier van reizen, omdat je met de lokale mensen in contact komt, en je bespaart ook op je reiskosten. Binnenkort vertrek ik voor vijf maanden naar Zuid-Afrika. Ik ga onderzoek doen naar de manier waarop blanke Afrikaners zich identificeren met de nieuwe staat.”

Hoe ga je in Afrika aan je geld komen?

„Mijn salaris wordt gewoon doorbetaald, en verder krijg ik een onderzoeksbudget. Daarvoor moet je eerst een plan schrijven, waarin je verantwoordt waaraan je dat budget gaat uitgeven. In Kaapstad heb je bijvoorbeeld een woning met beveiliging nodig. Daarnaast is het leven daar juist goedkoper dan in Nederland. Ik denk dat ik in die maanden mijn functie terugschroef van vijf naar vier dagen werk per week. Dan verdien ik minder, maar heb ik wel wat meer tijd om wat van het land te zien.”

Ben je tevreden met je salaris?

„In mijn eerste jaar als promovendus verdiende ik 200 euro minder. Dat was aan de krappe kant. Ik verhuisde net naar Amsterdam en daar was alles veel duurder dan in Utrecht. De wetenschap mag best wat meer betalen. De meeste van mijn vrienden hebben functies bij de overheid en verdienen meer dan ik. Maar ik kom inmiddels goed rond en ben ook bezig met het terugbetalen van mijn ouders.”

Heb je hoge schulden dan?

„Redelijk. Ik heb de laatste twee jaar van mijn studie veel geleend. Ik had last van rsi en kon niet veel werken. Ik leende weleens wat van vrienden, maar dat is slecht bevallen. Het vertroebelt toch je relatie. Met mijn ouders heb ik afspraken op papier gezet over terugbetalen. Deels leende ik van hen omdat ze het kunnen missen, deels omdat ik gewoon wat onverantwoordelijk was. Ik heb in mijn leven honderden euro’s besteed aan boetes, omdat ik rekeningen te laat betaalde. Tegenwoordig ben ik financieel onafhankelijk en dat voelt goed. Ik heb laatst 1.300 euro besteed aan het halen van mijn rijbewijs, en ben dan best trots dat ik het zelf kan financieren.”

Janna Laeven