VS voeren regels in voor producten met nanodeeltjes

Rotterdam, 28 nov. Minuscule bacteriedodende zilverdeeltjes moeten in Amerika gaan voldoen aan speciale regels. Dat heeft de Amerikaanse milieutoezichthouder EPA vorige week bekendgemaakt. Het is voor het eerst dat een overheidsorgaan besluit dat aparte regels nodig zijn voor producten met nanodeeltjes, deeltjes met een diameter van minder dan honderd nanometer (een miljardste meter). De zilverdeeltjes worden gebruikt als bacteriedoder in sokken, hemdjes en wasmachines. Hoe kleiner de deeltjes, des te beter ze werken. Maar de EPA vreest dat de zilverdeeltjes het milieu kunnen schaden als ze daarin vrijkomen. In een bacteriedodend kledingstuk zouden de nanodeeltjes moeten blijven vastzitten, maar er bestaat ook een wasmachine van Samsung die extra schoon zou wassen dankzij zilverdeeltjes die vrijkomen in het water, zij het in zeer kleine hoeveelheden.