VN-bestuur in Kosovo vreest onrust

Het VN-bestuur in Kosovo, UNMIK, heeft gisteren extra veiligheidsmaatregelen genomen wegens „serieuze en geloofwaardige bedreigingen” tegen personeel en bezittingen van UNMIK in Kosovo.

Over de aard en inhoud van de bedreigingen werd niets gezegd, maar waarnemers brengen ze in verband met de Dag van de Vlag, die vandaag door Albanezen – in Albanië, maar ook in Kosovo, Macedonië, Montenegro en Zuid-Servië – wordt gevierd als een belangrijkste nationale feestdag. 28 november is Dag van de Vlag sinds Albanië op 28 november 1912 onafhankelijk werd. Op die dag wordt ook herdacht dat 563 jaar geleden de nationale held Skenderbeg de stad Krujë op de Turken veroverde. In Kosovo komt daar nog een derde herdenking bij: op 28 november 1997 deed het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK voor het eerst van zich spreken.

UNMIK waarschuwde dat de bevolking van Kosovo in verband met de bedreigingen aanzienlijk meer politie op straat zullen zien.

Radicale voorstanders van de onafhankelijkheid van Kosovo willen vandaag betogen tegen het overleg over de staatkundige toekomst van de regio. De activisten, die worden geleid door de voormalige politieke gevangene Albin Kurti, hebben al eerder UNMIK-personeel en -gebouwen aangevallen. Ze eisen het vertrek van UNMIK en de VN-politie en willen van overleg over de staatkundige toekomst niets weten, omdat Kosovo direct en volledig onafhankelijk zou moeten worden.

UNMIK neemt de bedreigingen mede zo serieus omdat het VN-bestuur weet dat het ongeduld bij de Kosovo-Albanezen over het zogenoemde statusoverleg toeneemt. Het statusoverleg, dat wordt geleid door VN-gezant Martti Ahtisaari, begon in februari en heeft niets opgeleverd. Een afsluiting van het overleg en een aanbeveling van Ahtisaari over de toekomst van Kosovo werd aanvankelijk eind dit jaar verwacht. Ahtisaari wil echter met een aanbeveling wachten tot na de Servische parlementsverkiezingen van 21 januari. Dat besluit heeft het ongeduld van de Kosovo-Albanezen nog aanzienlijk aangewakkerd.

De Dag van de Vlag heeft ook in het zuiden van Servië de spanning verhoogd. Op 28 november hijsen de Albanezen in dit deel van Servië gewoonlijk de Albanese vlag op gemeentehuizen – hetgeen illegaal is. Gisteren werd dat in Belgrado nog eens onderstreept door een woordvoerder van de regering, die niet zei of de autoriteiten er vandaag tegen optreden. (VIP)