Vissen naar een baan

„Ik denk dat ik iets ga zoeken in het bedrijfsleven.” De ambitie van scheidend minister Gerrit Zalm klonk vrijblijvend en bescheiden, toen hij zondag in het tv-programma Buitenhof zijn vertrek uit de politiek aankondigde. Zolang de formatie van een nieuw kabinet duurt – „heel lang”, vermoedt hij zelf – kan hij zich op een nieuwe carrière oriënteren.

Wat zal het worden? Wat kan Zalm nog meer dan het toezicht op de financiële markten professionaliseren en een strak begrotingsbeleid uitstippelen? En welke bedrijven zitten op de 54-jarige econoom te wachten?

De financiële sector ligt voor de hand, of tenminste een financiële functie elders in het bedrijfsleven. „Kijkt u maar eens in zijn cv”, roept de aanprijzende tekst op de website van zijn ministerie van Financiën. Hij heeft er na het directeurschap van het Centraal Planbureau lang gewerkt. Vanaf 1994 begon zijn recordloopbaan als minister van Financiën – op de kop af is Zalm vandaag 4.643 dagen in functie.

Financiële functies te over in het Nederlandse bedrijfsleven: een groot aantal financieel bestuurders gaf er de afgelopen maanden de brui aan. Maar zou Zalm geïnteresseerd zijn om de boeken bij te houden bij bescheiden en kwakkelende bedrijven als Getronics, Van der Moolen of Laurus?

Nee, dan de banken. Die zijn machtig en internationaal. En daar wordt het grote geld verdiend. Alleen: bij welke van de grote drie? Rabobank heeft een topman van 63 jaar. Komt daar een functie vrij? ABN Amro, daar lopen veel jongelingen. ING misschien. Die heeft met Cees Maas immers een financieel bestuurder die tegen de 60 loopt en al tien jaar in functie is.

Maar zitten de grote banken wel op een oud-ambtenaar en -politicus te wachten? Zalm kan goed hoofdrekenen; hij ontbeert elke commerciële ervaring. In modern jargon: Zalm is geen deal maker.

Dat is geen voorwaarde voor de baan die vaak voor Zalm wordt gefluisterd: president van De Nederlandsche Bank. De huidige baas Nout Wellink mag dan in 2004 voor 7 jaar zijn herbenoemd, hij zit er volgend jaar alweer tien jaar en is inmiddels 63.

Laten we eerlijk zijn: Zalm zal niet hoeven te solliciteren, naar zijn hand wordt alom gedongen. Dan is de stap waarschijnlijk die zo veel oud-politici maken: hij wordt bezoldigd adviseur. Een commissariaatje hier, een adviesfunctietje daar. Internationale investeringsmaatschappijen staan te springen om advisors met het financiële en politieke netwerk van Zalm. Heeft hij ook nog tijd om zijn oude deeltijdbaan van bijzonder hoogleraar economische politiek aan de VU op te pakken.

Philip de Witt Wijnen