Verdonk meer stemmen dan Rutte

Op Rita Verdonk hebben 67.355 meer mensen gestemd dan op lijsttrekker Mark Rutte van de VVD. Dat heeft de Kiesraad gisteren in een openbare zitting bekendgemaakt. Het is voor zover bekend voor het eerst in de parlementaire geschiedenis dat een lijsttrekker minder stemmen trekt dan een lager op de lijst geplaatst persoon.

Verdonk (620.555 stemmen) noemde het verschil „fantastisch” en zei de uitslag eerst een dag te willen laten bezinken. Vanmiddag zou ze een persconferentie geven. Rutte (553.200) noemde het „een bijzondere omstandigheid” en zei het „knap” te vinden dat „Rita zoveel stemmen voor de VVD heeft binnengehaald”. Hij zei dat de kiezer het blijkbaar heeft gewaardeerd dat ze het integratiebeleid tegen de maatschappelijke stroom in heeft uitgevoerd. Rutte vindt niet dat hij consequenties aan de uitslag moet verbinden: „De leden hebben mij tot lijsttrekker gekozen en de fractie tot fractievoorzitter.”

Rutte won eind mei nipt de strijd om het lijsttrekkerschap binnen de VVD. Hij haalde 51 procent van de stemmen van leden, Verdonk 46 procent. Binnen de VVD wordt geen rekening gehouden met een coup door Verdonk. Betrokkenen gaan er vanuit dat Verdonk zich achter Rutte zal scharen omdat er op dit moment geen alternatief voor haar is. De fractie blijft Rutte in meerderheid steunen en om Rutte weg te krijgen als lijsttrekker moet Verdonk een buitengewoon ledencongres bijeen roepen om Rutte af te zetten. De inschatting is nu dat Verdonk die weg niet zal inslaan.

Van de 12.264.503 stemgerechtigden stemden er 9.854.998.

Kamerlid Fatma Koser Kaya (D66), kwam als enige op eigen kracht de Kamer binnen. Zij kreeg 34.564 stemmen en verdreef Kamerlid Bert Bakker uit de nog drie zetels tellende D66-fractie. Bakker is „in de eerste plaats blij” voor Koser Kaya. Hij heeft haar zelf gestimuleerd om te werven onder Turkse kiezers.

Meer over hoe Nederland stemde: www.kiesraad.nl of 12992 naar 7585