Veel jojo-lijnen geeft galstenen

rotterdam, 28 nov. Mannen die regelmatig lijnen en daarna weer snel aankomen, krijgen vaker galstenen dan mannen die op gewicht blijven, of ze nu te zwaar zijn of niet. Veel en fors jojoën verhoogt de kans op galstenen uiteindelijk met vijftig procent. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het gisteren verschenen tijschrift Archives of Internal Medicine. Of het ook voor vrouwen geldt, is niet onderzocht. Wel is bekend dat te dikke vrouwen vaker galstenen krijgen dan vrouwen met normaal gewicht. Galstenen zijn kristallen die zich vormen in de galblaas die zich in de lever bevindt. Afvalstoffen die de lever uit het bloed haalt worden in het galvocht afgevoerd. Galstenen veroorzaken heftige buikpijn. Ze kunnen soms worden vergruisd in een galsteenvergruizer. Vaak wordt bij patiënten met galstenen de galblaas operatief verwijderd.