‘Veel groter dan Legio Lease’

Beleggingsverzekeringen zijn in opspraak vanwege de hoge en onduidelijke kosten.

Dat zijn ze al jaren, maar nu komen actiegroepen in opstand.

Bij de Legiolease-affaire (beleggen met geleend geld) gaat het om 400.000 gedupeerden Foto Rob Huibers Nederland, Utrecht, 8-4-2006 - Zaterdagochtend even voor elf uur. Aandelenlease-gedupeerden staan te wachten op het openen van deuren van de informatiedag van Platform Aandelen Lease en Leaseproces. Duizenden gedupeerden die bij Dexia, Aegon, Spaarbeleg, Fortis, Groeivermogen, Defam, Levob en andere banken belegden met geleend geld, en de boot ingingen toen de aandelenkoersen daalden, legden hun dossier voor aan gespecialiseerde advocaten en juristen en bij de belangenorgansiaties stichting Platform Aandelen Lease en de vereniging Payback. Veel gedupeerden zien weinig in het schikkingsvoorstel van wijlen Wim Duisenberg. Foto: Rob Huibers Huibers, Rob

‘Beleggingsverzekering is schimmig’, ‘Sluit geen beleggingsverzekering’ , ‘Beleggingsverzekering ondoorzichtig en duur’. Hypotheekhouders die het financiële nieuws een beetje hebben gevolgd de laatste weken zullen dit soort krantenkoppen bekend voorkomen.

Beleggingsverzekeringen staan in de schijnwerpers van kritische consumenten, toezichthouders en de politiek. Sinds de financiële toezichthouder AFM vorige maand in een rapport concludeerde dat een aantal beleggingsverzekeringen te duur, te ingewikkeld en te ondoorzichtig is, is het mis. Met name informatie over de kosten is gebrekkig. Zonder dat klanten dat doorhebben houden verzekeraars het grootste deel van de betaalde premies in als kosten, vooral in de eerste jaren van de looptijd.

Minister Zalm van Financiën noemde de bevindingen van de AFM zorgwekkend, maar liet weten dat de verzekeringsbranche zelf „orde op zaken stelt”. Daartoe heeft het Verbond van Verzekeraars inmiddels een onderzoekscommissie ingesteld onder leiding van oud-minister De Ruiter. Die zal nog voor het eind van het jaar met haar bevindingen komen.

Kort erop besteedde het consumentenprogramma Radar er aandacht aan en toen was de beer helemaal los. Dertigduizend verzekerden meldden zich via Radar bij advocaat William Schonewille om hun probleem aan de kaak te (laten) stellen. De advocaat spreekt van ‘woekerpolissen’. Samen met belangenorganisatie als de Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond is hij een ‘onderzoeksplatform’ begonnen naar de door de AFM geformuleerde kritiek.

Sinds gisteren is de website in de lucht van een andere belangenclub, de Stichting Woekerpolis Claim. Oprichter Jeroen Wendelgelst, advocaat te Amstelveen, klinkt strijdbaar en zegt „al een fase verder te zijn” dan Schonewille. Hij stelt schadeclaims in het vooruitzicht tegen verzekeringsmaatschappijen, die „tot in de honderden miljoenen lopen”.

De acties tegen de mogelijk schadelijke beleggingsverzekering komen laat op gang. De kritiek van ondoorzichtigheid en hoge risico’s klonk al toen het product begin jaren negentig op de markt kwam. De geciteerde krantenkoppen aan het begin van dit artikel dateren vanaf 1996.

Volgens advocaat Wendelgelst zijn de problemen met de beleggingsverzekering pas de laatste paar jaar aan het licht gekomen. „Sinds de beurs vanaf 2000 omlaag ging en de rente daalde, werden er veel hypotheken overgesloten. Toen bleek bij veel mensen hoe veel lager het werkelijke rendement was dan verwacht.”

Wendelgelst denkt dat deze zaak de Legio Lease-affaire zal overtreffen, „zowel in aantal gedupeerden als in omvang van de totale schade”.