Tortillatrucs

Het geheim van een goede tortilla is geduld. Geduld om de uien zo langzaam te laten smoren dat ze zacht en zoet worden en heel licht karamelliseren. Om de aardappels op laag vuur te bakken tot ze gaar zijn, maar nog ietsje beet hebben. En om de aardappels af te laten koelen voor je ze, samen met de uien, door de geklutste eieren mengt.

Een tortilla bakken is tijdrovend, maar dat is iets ander dan ingewikkeld. Zolang je je vuurtje maar laag genoeg houdt, kun je tussendoor op je gemak de krant lezen, een fles wijn open trekken, je geliefde zoenen en plannen maken voor een weekendje Madrid.

De enige handeling die vaardigheid vraagt is het omdraaien. Zo’n zwaar gevulde omelet keer je niet ‘op zijn pannenkoeks’, met een snelle schudbeweging en een salto in de lucht. Dat gaat als volgt: Leg een precies passend, plat bord op de tortilla. Houd met één hand de steel van de koekenpan vast en druk met de andere het deksel stevig op de tortilla. Keer razendsnel de pan ondersteboven zodat de tortilla op het deksel rust. Til in dezelfde beweging de pan op, draai hem weer om en laat de ongebakken kant terug in de pan glijden.

Dit recept volstaat als lunch- of hoofdgerecht voor vier personen, wanneer je er brood en groene salade bij geeft.

Als tapa kun je er zeker tien mensen blij mee maken.

150 ml (Spaanse) olijfolie

2 grote uien, in niet te dunne ringen

1 kilo vastkokende aardappels, geschild en in plakjes van ongeveer een halve centimeter

6 eieren

Verhit 100 ml olie in een grote koekenpan. Voeg de uien toe, samen met een halve theelepel zout. Schep om, draai het vuur zo laag mogelijk en laat de uien een halfuur zachtjes bakken. Schep ze uit de pan en bewaar. Draai het vuur onder de pan met resterende olie omhoog en voeg de aardappels toe. Voeg een halve theelepel zout toe, schep om en draai het vuur weer laag. Laat de aardappels in 20 tot 30 minuten net gaar worden en schep ze tussendoor een keer of drie om. Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen. Breek de eieren boven een ruime kom en klop ze los. Meng er de uien en aardappels door en flink wat slagen uit de pepermolen.

Zet de koekenpan weer op het vuur, doe de rest van de olijfolie erin en laat die heet worden. Schenk het eiermengsel erin en beweeg de pan in de rondte om het gelijkmatig te verdelen. Draai het vuur weer laag en laat de tortilla vijf minuten bakken. Keer hem zoals hierboven beschreven en bak de andere kant drie tot vier minuten, waarbij je hem af en toe met een spatel aandrukt. Laat de tortilla uit de pan op een bord glijden en laat hem een paar minuten met rust. Snijd hem, wanneer je hem als warme maaltijd serveert, in punten. Als tapa serveer je hem op kamertemperatuur en in ruiten gesneden.

Hoe bak jij een tortilla? Heb je tips en trucs voor ons? Praat erover mee op www.nrc.nl/kokenetc