Topman BBC over naar ITV

BBC-topman Michael Grade heeft gisteren voor opschudding gezorgd in de Britse omroepwereld met een plotselinge overstap naar de commerciële rivaal ITV. Bij de BBC is geschokt gereageerd op het vertrek van Grade, die geldt als man met een scherp oog voor programma’s die in de smaak vallen bij de kijker.

Grade (63) had pas sinds ruim twee jaar de leiding bij de BBC. Bij zijn aantreden had de omroep net een turbulente periode achter zich wegens de omstreden BBC-verslaggeving over de aanloop naar de Irak-oorlog. Die kostte Grade’s voorganger Gavyn Davies de kop.

Het vertrek van Grade komt voor de BBC op een ongelukkig moment. De organisatie onderhandelt nog met de regering over de hoogte van de omroepbijdrage voor Britse huishoudens. Grade had al de garantie gekregen dat de BBC in elk geval nog tien jaar lang op omroepbijdragen kan rekenen.

Voor ITV is de komst van Grade een opsteker. Het concern kampte de laatste tijd met teruglopende advertentie-inkomsten. Het bedrijf dreigde ook te worden overgenomen. BSkyB van Murdoch kocht eerder deze maand 17,9 procent van de aandelen.

Grade, die al eerder bij commerciële stations werkte, gaf zelf als reden voor zijn overstap dat hij graag aan het hoofd van een organisatie wil staan, waarvan een voorloper door een dierbare oom was opgericht. In de media werd vanmorgen echter gespeculeerd dat Grade weg wilde omdat in januari een nieuwe bestuursstructuur bij de BBC wordt ingevoerd. Hij zou als voorzitter van de raad van gouverneurs minder greep op het dagelijkse werk krijgen.