Televisie Voorkeur

In de serie Hunter hunted de documentaire Stalked by sharks met aandacht voor de vraag waarom een witte haai surfers en zwemmers aanvalt. Op de foto waarschuwt een standwacht op het Zuid-Afrikaanse Nahoonbeach zwemmers en anderen in en op het water voor de aanwezigheid van haaien. National Geographic, 20.00-21.00u. Foto Becky Beamer A life guard on Nahoon Beach, South Africa warning about a shark spotted in the water Becky Beamer/NGT&F

actualiteiten

Een vandaag. Reportage over Venlo en Tegelen waar de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders de grootste aanhang heeft. Verder aandacht voor Fort Pannerden dat dit weekeinde opnieuw werd gekraakt en de financiële problemen door de zorgverzekering bij onverzekerde daklozen. Ook een reportage over hoe Silvio Berlusconi heeft geprobeerd te frauderen met de Italiaanse parlementsverkiezingen. Ned.1, 18.20-18.50u.

Netwerk. Aandacht voor het Iraakse gezin Al Jarah dat twee maanden geleden op straat werd gezet. Het gezin met twee kleine kinderen kan niet langer in het grenshospitium in Amsterdam Zuidoost blijven en is zelf verantwoordelijk voor de terugkeer naar hun thuisland. Maar hoe doe je dat als je geen papieren, geen geld en geen contacten hebt? Ned.2, 19.25-19.55u.

Koppen. Onder meer een reportage over de Russische ex-geheimagent Alexander Litvinenko die uitweek naar Engeland en daar overleed aan de uiterst giftige radioactieve stof polonium-210, naar eigen zeggen toegediend door de Russische geheime dienst. Litvinenko was een fervent tegenstander van president Poetin. België 1, 21.45-22.15u.

Nova. Aandacht voor de nieuwe film van Stephen Frears The Queen over koningin Elizabeth in de periode tussen Diana’s dood en haar begrafenis. Verder komen de voorkeurstemmen van Rita Verdonk en de laatste ontwikkelingen in de formatieverkenning aan de orde. Ned.2, 22.30-23.10u.

documentaire

Zes miljoen voor een Iris. Aan de productie van de eerste Belgische vibrator, die de naam Iris draagt, ging een surrealistische odyssee vooraf. Het uit de kluiten gewassen apparaat werd ontworpen door een Zweedse ingenieur en in China gemaakt. België 2, 20.50-21.40u.

A child against all odds: Make me a dad. Serie over vruchtbaarheidsbehandelingen. Er zijn mannen die dolgraag vader willen worden maar dat door slecht sperma niet kunnen. Ook hier zijn IVF-behandelingen voor. BBC1, 22.00-23.00u.

37°: Kinderlos glücklich. Dörthe en Jörg Schick hebben jaren geprobeerd kinderen te krijgen, maar zonder succes. Nu hebben zij het geaccepteerd en kunnen ook zonder kinderen gelukkig zijn. ZDF, 22.15-22.45u.

Dossier 2300: Kinderprostitutie. Reportage over kinderprostitutie en kinderhandel met de Roemeense onderzoeksjournalist Liviu Tiparitu. Roemenië fungeert als spil in de kinderhandel voor de seksindustrie in de wereld. Hij ontmoet de vijftien jaar oude Laurentiu, die hem vertelt dat hij zichzelf al sinds zijn twaalfde verkoopt aan pedofielen uit Groot-Brittannië, Duitsland, Italië én Nederland. Tiparitu gaat hun gangen na en probeert er achter te komen welke criminele organisatie achter deze handel in kinderen zit. RTL4, 22.55-23.55u.

praatprogramma

Max & Martine. Gast is schrijfster Saskia Noort, bekend van onder meer De Eetclub en Nieuwe Buren. Ned.2, 17.35-18.25u.

Het elfde uur. Gesprek met CDA’er en europarlementariër Camiel Eurlings over de verkiezingsuitslag, de formatie, de coalitie-mogelijkheden en over het bezoek van de paus aan Turkije. Verder schrijfster Yvonne Keuls die binnenkort 75 jaar wordt over haar nieuwste roman en een terugblik op haar carrière. Ned.2, 21.10-22.00u.

Pauw & Witteman. De Zuid-Afrikaanse schrijver André Brink praat over zijn nieuwe boek De Bidsprinkhaan en over het geweld, aids en armoede in Zuid-Afrika. Verder acteur Helmert Woudenberg, die bezig is met de voorbereidingen van zijn nieuwe solo show Fortuyn waarin hij in de huid kruipt van deze excentrieke politicus. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Droom van een tycoon. Vierde deel in een serie over de nalatenschap van industrieel én natuurbeschermer Paul Fentener van Vlissingen. Zijn Nederlandse volgelingen knokken voor de natuur in Afrika. Ned.2, 19.55-20.25u.

Hunter hunted: Dolphins. Dolfijnenkenners en biologen laten een complexe wereld zien van intelligentie, seksuele agressie en sociale hiërarchie. National Geographic, 23.00-24.00u.

Imagine: Being a diva. Wat heeft een zangeres in de concurrerende operawereld eigenlijk nodig om diva te zijn? En is het eigenlijk nog wel een vereiste om diva te zijn? Met o.a. de diva’s Angela Gheorghiu, Renée Fleming, Kiri Te Kanawa en Frederica von Stade. BBC1, 23.35-0.25u.