Televisie Film van de dag

A Simple Plan. In deze film van Sam Raimi (regisseur van The Evil Dead) komen vier moorden en een zelfmoord voor. Het is een psychologische thriller, waarin twee broers, de vrouw van de een en een vriend van de ander ten koste van elkaar gelukkig proberen te worden, ondanks gevoelens van wantrouwen en domme pech. Het is ook een erg Amerikaanse thriller, want het geluk is een zak geld met vier miljoen dollar, die de drie mannen uit een in een natuurreservaat neergestort vliegtuig halen.En het is tevens een symbolische thriller. In het natuurreservaat ligt een dik pak sneeuw en op de boomtakken zitten raven. Door die kille, winterse beelden is de film vooral visueel aantrekkelijk. Het scenario is wat voorspelbaar, hoewel de acteurs – onder wie Billy Bob Thornton (hij kreeg een Oscarnominatie) en Bill Paxton – er het beste van maken. (Sam Raimi, 1998, VS), BBC 1, 0.25-2.20u.

André Waardenburg