‘Snoek aan je voet geeft een stevige wond’

Om te voorkomen dat zwemmers in de Hoornseplas in Groningen nog langer last hebben van bijtgrage snoeken, heeft het Meerschap Paterswolde besloten alle vissen van 80 centimeter en langer uit de recreatieplas te verwijderen. Duizend nieuwsgierige wandelaars keken zondag toe hoe vissers van de Snoekstudiegroep Nederland/België aan de klus begonnen. Onder hen Klaas Haverdings, secretaris van het meerschap.

En?

„Twee snoekjes van zestig centimeter, dat was de schrale oogst. De zon scheen, dat is slecht weer om te snoeken. Dan verschuilen de vissen zich en houden ze de bek op slot.”

De plaatselijke pers trekt al vergelijkingen met het monster van Loch Ness.

„Ach, na de verkiezingsstrijd en al die misère in Irak, is zulk klein nieuws een welkome afwisseling. Maar het is wel een serieuze kwestie. Afgelopen zomer is een meisje in haar voet gebeten. Zij was ’s avonds op een afgelegen plek gaan zwemmen. Ze is waarschijnlijk op een snoek gaan staan. Net als een kat-in-het-nauw reageert zo’n vis door te bijten. Dat geeft een stevige wond. De tanden van een snoek staan allemaal naar de keel toe. Het is eenrichtingsverkeer, zeg maar. Als je je tenen terug wil, moet je echt de tanden uit zijn bek lostrekken.”

Eén beet! Noordelingen staan toch bekend om hun nuchterheid?

„Als het om reuzensnoeken gaat, zijn we net echte mensen. Wij van het meerschap denken graag aan onze klanten. Op een warme dag komen wel 10.000 Groningers naar de plas. Naar schatting leven zo’n vijf tot twintig grote snoeken in de plas. Of we ze opeten? Ben je gek. We fotograferen en wegen ze. En dan zetten we ze over naar het Hoornsemeer. Daar is zwemmen verboden.”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens