Rode Kruis in de ban gedaan door militair regime Birma

De humanitaire missie van het Internationale Rode Kruis in Birma (Myanmar) komt in gevaar omdat de hulporganisatie haar vijf veldkantoren in het land moet sluiten op last van het militaire bewind. Dat heeft het Rode Kruis gisteren verklaard. Birma is al jarenlang het toneel van gevechten tussen lokale milities en de centrale overheid, waarbij honderdduizenden mensen zijn ontheemd.

De Verenigde Staten kondigden juist gisteren aan bij de Verenigde Naties een resolutie te zullen indienen welke de junta van Birma oproept tot het staken van activiteiten die de stabiliteit in de regio ondermijnen, zoals de smokkel van wapens en drugs. In september heeft de VN-Veiligheidsraad Birma op de lijst gezet van landen die de internationale vrede en veiligheid bedreigen.

De regering van Birma heeft haar besluit niet nader toegelicht, aldus een woordvoerder van het Rode Kruis. De organisatie, sinds 1999 in het land actief, vreest dat haar aanwezigheid in Birma nu beperkt zal worden tot een kantoor in de hoofdstad Pyinmana (Rangoon). Het Rode Kruis zegt zich daarom te bezinnen op een volledige terugtrekking.

De VN schatten dat in Birma meer dan duizend personen vastzitten als politiek gevangene. Onder hen is Aung San Suu Kyi, de oppositieleidster die al ruim tien jaar onder huisarrest staat. Het Rode Kruis mag sinds vorig jaar al geen gevangenen meer bezoeken zonder overheidstoezicht.

De VS kondigden gisteren een resolutie aan die de regering van Birma veroordeelt voor haar „gebrek aan prestaties” bij het tegengaan van ontwikkelingen die de regio destabiliseren, aldus de Amerikaanse VN-ambassadeur John Bolton. Behalve om het bestrijden van smokkel gaat het hierbij ook om het indammen van de vluchtelingenstroom.

De VN-motie, die overigens niet in sancties voorziet, kan rekenen op verzet van de vetomachten Rusland en China. (AP, Reuters, BBC)