Reporters Telegraaf gegijzeld

Twee verslaggevers van De Telegraaf zijn gisteren op last van de rechter-commissaris in gijzeling genomen. De journalisten weigeren de bron te onthullen die hun staatsgeheime dossiers heeft geleverd, met daarin informatie over de crimineel Mink K.

De Telegraaf besteedt de voorpagina vandaag geheel aan de gijzeling. Twee leden van de hoofdredactie van de krant deelden aan het begin van de middag de krant uit voor het huis van bewaring in Scheveningen, waar de journalisten vastzitten.

De verslaggevers Joost de Haas en Bart Mos onthulden dat een voormalige medewerker van de inlichtingendienst BVD, tegenwoordig AIVD, staatsgeheime dossiers over Mink K. had gelekt naar criminelen. Om hun bron te traceren, luisterde de AIVD de twee journalisten geruime tijd af. De dienst moest het afluisteren op last van de rechter staken.

Volgens secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten is het voor de journalistiek van levensbelang de identiteit van bronnen geheim te kunnen houden. Zodra journalisten worden gedwongen hun bronnen prijs te geven, worden ze een verlengstuk van justitie, aldus Bruning. „Hierdoor zal niemand het meer aandurven met de pers te praten over gevoelige zaken en is een zeer belangrijke rol van de pers uitgespeeld: het aan de kaak stellen van misstanden in onze samenleving.”

De journalisten klagen vandaag op de website van hun krant over de omstandigheden in de gevangenis. „Een smerige cel van twee bij vier meter met een open wc. Het stinkt enorm naar urine”, aldus Bart Mos.

journalisten: pagina 2

hoofdartikel:pagina 9

lex & libertas:pagina 9