Premier Israël ziet nieuwe kans op vrede

Jeruzalem. De Israëlische premier Ehud Olmert ziet nieuwe kansen voor vrede met de Palestijnen. Voorwaarde is wel dat de in juni ontvoerde Israëlische soldaat, korporaal Gilad Shalit, wordt vrijgelaten.

Olmert deed zijn uitspraken gisteren tijdens een toespraak bij het graf van de stichter van de staat Israël, Ben Gurion. Hij zei dat Israël bereid is om veel Palestijnse gevangenen vrij te laten, onder wie gedetineerden die al lange tijd vastzitten. Het was de eerste keer dat hij specifiek sprak van een gevangenenruil.

Olmert beloofde ook economische en humanitaire concessies aan de Palestijnen en stelde ze een eigen staat in het vooruitzicht. Maar hij zei dat hervatting van vredesonderhandelingen pas mogelijk is als bovendien een Palestijnse regering van nationale eenheid wordt gevormd en deze geweld afzweert en Israël erkent.

Saeb Erekat, een rechterhand van president Abbas, zei dat de Palestijnen bereid zijn om te onderhandelen over een definitieve vredesregeling. Maar het Palestijnse kabinet, dat geleid wordt door Hamas, beschuldigde Olmert van aanstellerij. „Dit is een samenzwering, een kunstgreep. Olmert spreekt over een Palestijnse staat zonder details te geven over de grenzen”, zei regeringswoordvoerder Ghazi Hamad. (Reuters, AP, AFP)