Pluim voor bestrijden van spam

Nederland is zeer succesvol in het bestrijden van spam. De Nederlandse toezichthouder Opta heeft enkele spammers aangepakt, waardoor hier fors minder ongewenste e-mail rondgaat. Opta zette hiervoor vier werknemers en voor meer dan een half miljoen euro aan apparatuur in. De Europese Commissie stelde de Nederlandse werkwijze gisteren ten voorbeeld aan andere EU-landen. „Ik zou willen dat andere landen dezelfde resultaten boekten door een strengere aanpak”, zei Europees Commissaris Viviane Reding (Informatiemaatschappij).

De EU heeft spam in 2002 verboden. De meeste lidstaten doen echter nog te weinig om ongewenste mail te bestrijden, vindt Reding. „Ik zal het onderwerp volgend jaar opnieuw bekijken om te zien of aanvullende wetten tegen spam nodig zijn.”

Volgens internetbeveiligers is de spam vorig jaar toegenomen tot 54 tot 85 procent van de mail. In 2001 was dat slechts 7 procent.

Terwijl de meeste internetters spam slechts vervelend vinden, ziet de Europese Commissie in toenemende mate dat spam afkomstig is van criminelen. Fraudeurs plaatsen zo programma’s om geheime informatie te stelen.

De Commissie vraagt internetbedrijven meer filters te plaatsen tegen spam. De meeste spam (21 procent) komt uit de VS, aldus onderzoek van juli tot en met september door het IT-bedrijf Sophos. Daarna volgen China (13 procent), Zuid-Korea en Frankrijk (6 procent). (ANP)

Lees over de Commissie en de informatiemaatschappij op: ec.europa.eu/information_society of 12625 naar 7585.