Pfizer en Organon staken alliantie

Farmaceutisch bedrijf Pfizer beëindigt zijn samenwerking met het Nederlandse Organon bij de ontwikkeling van het medicijn asenapine. Organon zet de ontwikkeling zelfstandig door. Dat maakten de ondernemingen vanochtend bekend.

Asenapine is een middel tegen schizofrenie en manische depressie. Het bevindt zich in de laatste fase van de ontwikkeling. Pfizer zegt met de ontwikkeling te stoppen na een „commerciële analyse”.

In oktober werd al duidelijk dat de ontwikkeling van asenapine vertraging had opgelopen. De onderzoeksresultaten zouden later worden ingeleverd dan gepland. De koers van Organons moederbedrijf Akzo Nobel daalde toen in een reactie met 7 procent. Vanmorgen daalde de beurskoers van Akzo nauwelijks.

Volgens een woordvoerder van Akzo Nobel heeft het stoppen van de samenwerking met Pfizer geen invloed op de beursgang van Organon die voor de eerste helft van komend jaar op de agenda staat. Volgens hem kan de beëindiging ook een voordeel zijn, omdat Organon nu een veel groter deel van de opbrengst zal krijgen. Volgens analisten kan asenapine op termijn 1 tot 3 miljard euro per jaar aan omzet opleveren. Akzo Nobel maakte vanochtend overigens ook bekend dat de laatste klinische testen van het middel positief waren.

Analist Danny van Doesburg van SNS Securities ziet het uitstappen van Pfizer als teken dat het Amerikaanse bedrijf niet zo positief is over de potentie van asenapine. Dit middel is voor Organon wel van groot belang, ook in het licht van de aanstaande beursgang. Van Doesburg: „Asenapine is de belangrijkste variabele voor de waardering van Organon.” Het feit dat Organon nu alle kosten van het middel, waaronder ook marketing, voor zijn rekening moet nemen, ziet hij ook als een minpunt.

Hij wijst er wel op dat het voor de beursgang van Organon goed kan zijn dat het bedrijf geen nauwe banden meer heeft met Pfizer. Mocht een bedrijf daarna interesse hebben het beursgenoteerde Organon over te nemen, dan hoeft het niet met Pfizer te onderhandelen.