Operaties afgelast door motmug in ziekenhuis

Het Havenziekenhuis in Rotterdam heeft gisteren en vandaag alle operaties afgelast nadat in twee operatiekamers twee motmugjes waren aangetroffen. Het ziekenhuis sloot drie operatiekamers, waardoor 22 operaties niet uitgevoerd konden worden.

Door de maatregel zijn geen levensbedreigende situaties ontstaan, aldus het ziekenhuis. Eén patiënt is met spoed overgebracht naar het Erasmus Medisch Centrum. Alle andere operaties zijn uitgesteld. Het Havenziekenhuis verwacht de operaties na morgen te kunnen hervatten.

Over de herkomst van de motmuggen kon het ziekenhuis vanochtend geen uitsluitsel geven. Volgens een woordvoerder zouden de muggen afkomstig kunnen zijn uit twee kamers die leegstaan op dezelfde verdieping waar ook de operatiekamers zich bevinden.

Motmugjes zijn op zichzelf ongevaarlijk. „De aanwezigheid van de insecten strookt echter niet met de norm voor de operatiekamers die inhoudt dat de instrumenten in de operatiekamers gegarandeerd steriel moeten zijn”, aldus het ziekenhuis.

De muggen hebben voor zover bekend geen infectierisico veroorzaakt. De beestjes gedijen het beste op vochtige plekken, zoals in de buurt van septische tanks, afvoeren van toiletten en watertanks en wasbakken die niet regelmatig worden gebruikt. Ze leggen dertig tot tweehonderd eitjes.