Opening museum concentratiekamp

Opening museum concentratiekamp Jasenovac, 28 nov. Oud-kampgevangenen en katholieke en orthodoxe geestelijken wonen in het Kroatische Jasenovac de opening van een kampmuseum bij. Jasenovac staat bekend als ‘het Auschwitz van de Balkan’. Hier werden in de Tweede Wereldoorlog door het fascistische bewind van de toenmalige nazimarionettenstaat Kroatië tienduizenden Serviërs, Roma, joden en anti-fascistische Kroaten vermoord – 50.000 volgens de Kroaten, 700.000 volgens de Serviërs, 200.000 volgens onafhankelijke deskundigen. Het kamp werd in augustus 1941 in gebruik genomen. De voorzitter van het Kroatische parlement, Vladimir Šeks, bestempelde gisteren het toenmalige Kroatische bewind als „het regime van het kwaad”. „Hier werden joden vermoord omdat ze jood waren, Serviërs omdat ze Serviër waren, Roma omdat ze Rom waren en Kroaten omdat ze het fascisme bestreden.” Foto AP Former prisoners of World War II concentration camp and representatives of Catholic and Orthodox church attend the opening of the museum in Jasenovac, Croatia, Monday, Nov. 27 2006. Between 1941-45, some thousands of those regarded as "undesirable" by the WWII Croatian puppet state were taken to the Jasenovac concentration camp, where many met their fete. (AP Photo/Filip Horvat) Grieks-orthodoxe priesters Associated Press