OESO ziet risico oververhitting van economie

De Nederlandse economie groeit volgend jaar en in 2008 fors door, met respectievelijk 3,1 procent en 3 procent. Beleidsmakers moeten daarom rekening houden met het risico van oververhitting.

Dit schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in zijn halfjaarlijkse Economic Outlook. Volgens de club van rijke industrielanden kan het Nederlandse werkloosheidspercentage dalen van gemiddeld 4,9 procent in 2006 tot 3,1 procent in 2008. Het risico op een loongolf is daarbij aanwezig. De laatste maal dat de werkloosheid zo laag of lager was, was in de hoogtijdagen rond de eeuwwisseling, toen de loonstijging piekte op 5 procent.

De Nederlandse overheid, waarvan de bestedingen bijdragen aan de vraag naar goederen en diensten, zal zich de komende jaren moeten inhouden wat extra uitgaven betreft, aldus de OESO, die ook pleit voor geleidelijke afschaffing van de hypotheekrenteaftrek.

In de Outlook wordt geschetst dat de industriewereld de komende jaren zijn evenwicht wat meer hervindt, met een afnemende economische groei in de VS en een blijvend gunstige periode voor de EU. Op de valutamarkt zijn deze vooruitzichten, en de aanname dat de rente in de VS zal dalen en die in de EU zal stijgen, aanleiding voor de recente koersval van de Amerikaanse dollar. De dollar noteerde vanmorgen rond de 1,3150 dollar per euro, in de buurt van de laagste koers in 20 maanden. OESO-econoom Jean-Philippe Cotis zei vanmorgen dat een sterkere euro het economisch herstel van de landen van de eurozone niet snel zal doen ontsporen. Ondanks een oproep van de Franse minister van Financiën Breton tot „waakzaamheid” toonden de meeste EU-ministers van Financiën zich gisteren na een vergadering rustig over de opmars van de euro.

Op de valutamarkt werd vanmorgen gewacht op de gegevens over het consumentenvertrouwen en de huizenmarkt in de VS. Die moeten meer duidelijkheid geven over de hevigheid van de huidige groeivertraging.