Links wint in Ecuador

Latijns-Amerika lijkt er opnieuw een linkse president bij te krijgen. In Ecuador stevent Rafael Correa af op een ruime overwinning in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, die zondag werden gehouden. Na telling van 48 procent van de stemmen staat Correa op 68 procent, ruim twee keer zoveel als zijn liberaal-populistische rivaal Álvara Noboa, de rijkste man van Ecuador.

De anti-Amerikaanse Correa riep zich zondagavond al uit tot winnaar van de tweede verkiezingsronde. In de hoofdstad Quito begroetten zijn aanhangers zijn winst met luid getoeter en gefluit. De officiële resultaten worden vandaag verwacht. Bananenmagnaat Noboa heeft zijn verlies nog niet toegegeven. De charismatische Correa (43) is een leerling van de leider van de linkse Bolivariaanse revolutie, de president van Venezuela, Hugo Chávez. Correa pleit voor een burgerrevolutie en wil een nieuwe grondwet voor het instabiele land, waarmee de macht van het Congres zou worden ingeperkt. Hij staat kritisch tegenover het IMF en de Wereldbank en is tegen vrijhandel met de Verenigde Staten. Correa heeft gezegd een Amerikaanse militaire basis in Ecuador te zullen sluiten. (AFP)